26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prezident a arcibiskup na Hostýně

20. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/12 Muži a ženy v kostele, 20.3.2007, Autor: Michaela Straková

Po klikatých cestách vedoucích na Svatý Hostýn šplhá šest nablýskaných limuzín. Podél schodů a před bazilikou je shromážděný dav lidí. Všichni čekají na ohlášený příjezd prezidenta Václava Klause. „Právě vyjeli z Bystřice, budou tu tak za deset minut,“ oznamuje mladý novinář olomouckému arcibiskupovi Janu Graubnerovi, který vyčkává na příjezd prezidentského páru u vchodu do slavného chrámu.

Prezident Klaus přijíždí na jedno z největších poutních míst v zemi v rámci své třídenní návštěvy Zlínského kraje. „Jsme opravdu poctěni, že pan prezident dorazil. Je to první oficiální návštěva hlavy státu od dob Rakouska-Uherska a císaře Františka Josefa I. A ten tu byl před sto deseti lety,“ vysvětluje Naděžda Nováková z Matice svatohostýnské.

Přímý přenos do nebeského království
Prezidentský pár nejprve přivítali představitelé obce Chvalčova, k níž Svatý Hostýn patří. Poté si prezident Václav Klaus s manželkou Livií prohlédl baziliku Panny Marie. Průvodcem jim byl arcibiskup Graubner. Celou návštěvu kostela přitom bylo možné sledovat on-line na internetu díky kamerám umístěným v chrámu. Prezident v žertu podotknul, že přímý přenos očekával. „Ale to by byl pouze přenos k lidem, ten přímý do nebeského království jde jinými kanály,“ pohotově zareagoval olomoucký arcibiskup. Před oltářem pronesl Jan Graubner krátkou modlitbu a požehnal všem přítomným.
Po prohlídce poutního chrámu se všichni odebrali do Jurkovičova sálu, kde proběhl slavnostní přípitek. „Moc vám přeji, aby toto krásné místo mělo pořád své poutníky,“ popřál místním prezident a pozvedl svou číši vína. Na upomínku své návštěvy se pak podepsal do místní kroniky.
Prezident Václav Klaus rovněž obdaroval arcibiskupa svou právě vydanou knihou Čtvrtý rok. „Děkuji, že jste sem také přijel. Moc si toho vážíme,“ obrátil se na moravského metropolitu a předal mu knihu se svým podpisem. Poté už se prezidentský pár s přítomnými rozloučil a pokračoval ve své cestě po Zlínském kraji.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou