26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Premiér se zúčastnil zahájení přípravy jubilea

30. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/22 Papež přijal českého premiéra, 30.5.2012, Autor: Tomáš Kutil

Za účasti premiéra Petra Nečase zahájili minulý pátek v Římě čelní představitelé české a moravské církve přípravu na cyrilometodějské jubileum. Čekal je přitom nabitý program – uctili památku sv. Cyrila a kardinála Berana u jejich hrobů, v bazilice sv. Prassedy prožili slavnostní mši a večer si poslechli v bazilice Santa Maria Maggiore koncert zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů a souboru Hradišťan. Vrcholem dne ale byla pro českého premiéra bezesporu soukromá audience u papeže.

Nejvyšší představitel katolické církve přijal premiéra Nečase v papežské knihovně. Šlo o zhruba dvacetiminutové setkání. Premiér papeži dovezl dar v podobě kopie vzácného zdobeného Strahovského evangeliáře z 9. století a papež ho na oplátku obdaroval psacím perem. Kromě cyrilometodějského výročí spolu mluvili o česko-vatikánské smlouvě a majetkovém narovnání státu s církvemi. Svou účast na cyrilometodějských oslavách však papež ani tentokrát nepotvrdil. „Velice rád by určitě přijel, ale Svatého otce chtějí na celém světě,“ uvedl k tomu Nečas.

„Cesta do Říma byla velmi zdařilá, bohoslužba působivá a koncert, jehož se zúčastnili také diplomaté z řady zemí, úspěšný. Plná bazilika dlouho tleskala vestoje. Poslední skladba Sanctus od Jiřího Pavlici se opakovala a sklidila obdiv, stejně jako hluboký projev pana premiéra,“ popsal své dojmy z cesty arcibiskup Jan Graubner. Zahraniční kardinály, kteří se slavnostní bohoslužby zůčastnili, upoutala podle něho česká zbožnost a obětavost. „Díky mnoha obětavým a dobrým lidem bylo zahájení přípravy na velké cyrilometodějské jubileum skutečně důstojné,“ dodal olomoucký arcibiskup.

NEJVÍCE ZAUJAL KONCERT

Na přípravě bohoslužby se aktivně podíleli i bohoslovci z Papežské koleje Nepomucenum, kteří byli pozváni rovněž na další části pátečního odpoledního a večerního programu. „Pokud bych měl něco vyzdvihnout, bude to určitě koncert. Měl vynikající uměleckou úroveň a také jeho atmosféra byla nádherná,“ prozradil KT jáhen Petr Mecl.

Kromě oficiální delegace se do Říma vydali další poutníci. Výpravu organizovalo Poutní centrum královéhradeckého biskupství. „Doprovázeli jsme například modlitbu za vlast, kterou u svatováclavského oltáře v bazilice sv. Petra přednesl kardinál Dominik Duka. Zazněl tam svatováclavský chorál i státní hymna,“ popsal KT P. Pavel Dokládal. Poutníci se zdrželi ještě o dva dny déle a na Hod Boží svatodušní po bohoslužbě na svatopetrském náměstí děkovali Svatému otci, když je při polední modlitbě Regina caeli pozdravil slovy: „Srdečně zdravím poutníky z České republiky, kteří v těchto dnech zde v Římě zahajují jubilejní rok sv. Cyrila a Metoděje. Pokoj vám.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou