9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pražská katedrála znovu součástí prohlídek Hradu

2. 8. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/32 Křesťan a moderní hudba, 2.8.2010

Minulé úterý oznámila Správa Pražského hradu, že od pondělí 2. srpna je prohlídka katedrály sv. Víta znovu začleněna do Velkého a Malého prohlídkového okruhu Pražského hradu. Cena vstupného se přitom nemá změnit. „Vstup do vymezené části katedrály zůstává volný. Pro věřící je režim beze změny,“ doplnil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

„Nejde o nic jiného než o návrat k takovému provozu, jaký byl dohodnut v předchozích letech mezi Správou Pražského hradu a Metropolitní kapitulou a který se osvědčil,“ zdůraznil P. Milan Badal, poradce arcibiskupa Dominika Duky. Jak říká, tento návštěvnický režim katedrály vychází také z dohody mezi prezidentem republiky a pražským arcibiskupem. „Zdůraznili, že katedrála je po staletí nedílnou součástí Pražského hradu. Turisté mají nyní za stejnou cenu vstupného ještě něco navíc – návštěvu katedrály,“ doplňuje Milan Badal. Jedním dechem také dodává, že to, co se týká turistů, nebude mít dopad na věřící a poutníky. „Mají vstup do katedrály zdarma. I běžný turista může bezplatně do katedrály až téměř do její poloviny. Regulovaný je vstup ,za oltář‘, kde se tísní davy turistů s průvodci. Pokud se chce někdo pomodlit u náhrobku sv. Jana Nepomuckého, pochopitelně bude bezplatně puštěn dál,“ uvedl P. Badal a připomněl, že poutní zájezdy by se měly předem hlásit farnímu úřadu u sv. Víta. Podle Správy Pražského hradu opatření zamezí tvorbě dlouhých front v katedrále. Návštěvníci, kteří zaplatí za prohlídku v rámci jednoho ze dvou okruhů, si budou moci prohlédnout celou historickou část budovy, mimo jiné i kapli svatého Václava a náhrobky přemyslovských králů a knížat. Za prohlídku velkého okruhu, který zahrnuje Starý královský palác, baziliku sv. Jiří nebo Obrazárnu Pražského hradu, zaplatí turisté 350 korun. Malý okruh, čítající třeba Starý královský palác, vyjde na 250 korun. „Vstupné pro základní školy je zdarma a je to i pobídka a výzva, aby školní výpravy katedrálu více navštěvovaly,“ doplňuje P. Milan Badal. Spory o správu Svatovítského chrámu trvaly od roku 1992. Až letos po nástupu nového pražského arcibiskupa Dominika Duky se stát a církev dohodly na tom, že chrám bude ve společné péči. Ústavní soud minulý týden podle očekávání zastavil řízení o stížnosti Metropolitní kapituly u svatého Víta ve sporu o katedrálu. Kapitula totiž stížnost v návaznosti na dohodu mezi státem a církví stáhla.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou