26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Právě dnes je čas milosrdenství!

26. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/22 Druh - družka, 26.5.2011, Autor: Václav Štaud

Tak mohutný chvalozpěv Te Deum nad lesy a loukami Vysočiny snad ještě nikdy nezazněl. V podání mnoha tisíců dojatých věřících jím v neděli ve Slavkovicích vyvrcholil první národní kongres o Božím milosrdenství v České republice. Po slavnostní bohoslužbě, které předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, ovšem nejdřív došlo ke společnému zasvěcení všech přítomných Božímu milosrdenství.

Na třídenní kongres přijela řada dalších církevních představitelů a významných teo- logů. Ekumenický přístup k problematice Božího milosrdenství reprezentovala přednáška Petra Šandery, biskupa Církve československé husitské. Podle organizátorů se kongresu se zájmem účastnilo i několik dalších členů křesťanských reformovaných církví. „Úcta k Božímu milosrdenství je mimořádným darem pro naši dobu,“ citoval blahoslaveného Jana Pavla II. moravský metropolita Jan Graubner. Podobné myšlenky se odrážely ve většině kongresových vystoupení. Několikrát byl vzpomenut důraz zesnulého papeže na hlásání Božího milosrdenství v rámci základního poslání církve. Druhým a stejně důležitým úkolem věřících je podle Jana Pavla II. vlastní činění milosrdenství druhým a jeho vyprošování v modlitbách. Zvláště blízko k tomu má služba nemocným, o jejíchž konkrétních aspektech hovořila lékařka Hospice sv. Alžběty v Brně Viola Svobodová. Líčení případů laskavého doprovázení umírajících, jejich smiřování s Bohem i s lidmi vehnalo do očí mnoha účastníků slzy dojetí. „Účast na tomto kongresu upevnila moje přesvědčení, že úcta k Božímu milosrdenství přináší světu něco opravdu výjimečného. Odnáším si domů mnoho radosti a pokoje. Těším se, že budu nové myšlenky šířit i ve svém okolí,“ svěřila se Olga Koláčková z Havířova. Pavel Kosmák z Brna zase poukázal na bezchybnou práci pořadatelů kongresu, kteří jako by si vzájemně předávali radost z ochotné práce pro druhé. „Už mnoho let fandím myšlence úcty k Božímu milosrdenství. A obdivuji i to, jak jeho propagátoři stojí oběma nohama na zemi. Jsou pevně ukotveni nejen v biblických dokladech dějin spásy a v papežské autoritě, ale i ve vnitřní motivaci lásky a důvěry k Pánu Ježíši,“ dodal Pavel Kosmák. Celé setkání se uskutečnilo pod záštitou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, který pro účastníky v sobotu sloužil mši svatou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou