23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prahou pochodovali odpůrci potratů

28. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/13 Papež cestuje z Mexika na Kubu , 28.3.2012, Autor: Jiří Prinz

Rodiče s dětmi, mladí lidé i senioři vyrazili v sobotu 24. března do pražských ulic, aby bojovali za ochranu nenarozeného života a protestovali proti potratům. Letošního ročníku Pochodu pro život se zúčastnilo okolo 1 500 lidí. Pochodu předcházela dopolední prezentace aktivit pro-life organizací v dominikánském klášteře sv. Jiljí v Praze.

„Pokud se zlu nebudou stavět překážky, tak se bude stále více rozpínat,“ uvedl pod sochou 
sv. Václava na Václavském náměstí jeden z hlavních řečníků akce, salcburský světící biskup Andreas Laun.

Několik set metrů dlouhý zástup lidí se nejprve vydal od dominikánského kostela sv. Jiljí, kde předtím za nenarozené děti sloužil bohoslužbu kardinál Dominik Duka, přes úzké uličky Starého Města a ulici Na Příkopech až na Václavské náměstí. Protestující nesli transparenty s nápisy „Dítě je vždy nadějí“ či „Zrušte potratový zákon“. Někteří demonstranti zase svírali v rukou bílé dřevěné kříže a pro odstrašení i fotografii s usmrceným plodem.

„Pochod chce upozornit na to, že v ČR platí 55 let potratový zákon, který v posledních letech ročně připraví o život 25 000 dětí, denně 65. Myslím si, že to číslo je hodné toho, aby lidé, kteří vidí tento zákon jako nespravedlivý, upozornili, že s nímnesouhlasí a přejí si změnu,“ řekla Zdeňka Rybová z pořádajícího Hnutí Pro život.

V ČESKU POČET POTRATŮ KLESÁ

Účastníci pochodu, manželé Jiří a Janka Procházkovi, vyjádřili své motivy k účasti na Pochodu pro život ještě důrazněji: „Člověk se musí nějak vyjádřit k tomu, že se tady po desetiletí vyvražďuje budoucnost národa. Každý rok jedno okresní město, to není žádná maličkost,“ zlobí se manželé.

Dobrou zprávou pro ně může být, že v současnosti počet interrupcí v České republice klesá. Oproti rekordnímu roku 1988, kdy bylo usmrceno přes 110 000 nenarozených dětí, se u nás loni provedlo necelých 24 000 potratů. Česko navíc vykazuje vůbec nejnižší potratovost ze všech postkomunistických zemí, ve kterých jsou interrupce povoleny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou