26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prachatice oslavily svého světce

23. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/26 Gustav Mahler, 23.6.2010, Autor: Jiří Prinz

Ulicemi malebných jihočeských Prachatic se z kostela sv. Jakuba rozléhá zvuk kostelního zvonu. Nejde však o jen tak obyčejné vyzvánění – zvon nesoucí jméno nejslavnějšího místního rodáka, Jana Nepomuka Neumanna, má dnes svou premiéru. Důvod je nasnadě. Od Neumannovy smrti uplynulo letos 150 let a Prachatice si i tímto způsobem připomínají světce, který svou rodnou obec proslavil až v dalekém zámoří.

Je sobota 10 hodin dopoledne a z Křišťanovy ulice, pojmenované po dalším slavném prachatickém rodákovi (rektorovi pražské univerzity z 15. století), směřuje do kostela průvod duchovních. Vedle českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura a řady kněží z jeho diecéze je v něm přítomen i kardinál Miloslav Vlk či papežský nuncius Diego Causero. Kostel je zcela zaplněn, několikasetčlenný dav uvnitř se ale rozestupuje, a slavnostní průvod tak v klidu prochází až k oltáři. Jelikož je v kostele vedle Čechů i řada poutníků ze sousedního Bavorska, kardinál Vlk je neopomene pozdravit plynulou němčinou. Slavnostní ráz liturgie od počátku zvýrazňuje působivá hudba. Nejde přitom o Bacha či jiného tradičního autora. „Vedle nově instalovaného zvonu je hudba dalším novým prvkem v letošních oslavách sv. Jana Nepomuka Neumanna. Pro tyto slavnosti ji složilo a nastudovalo Literární bratrstvo z nedalekých Netolic,“ vysvětluje místní farář P. Josef Sláčik. Když dojde na kázání, kardinál Vlk hovoří o souvislosti mezi závěrem kněžského roku a Neumannovým vztahem ke kněžství. Připomíná, že v Neumannově době bylo tolik kněží, že biskup odmítl Neumannův ročník vysvětit, a prachatický rodák se tudíž rozhodl odejít za svým povoláním až do daleké Filadelfie ve Spojených státech. „Jeho život je ukázkou toho, jak se za kněžským povoláním jde,“ říká s porozuměním kardinál, který sám na cestě ke kněžství musel překonat nejednu vnější překážku.

Pohoštění přímo před kostelem

Bohoslužbou světcovy oslavy v Prachaticích vrcholí. Při výstupu z kostela pak čeká na poutníky milé překvapení. Skupina místních žen se rozhodla zpříjemnit všem přítomným oslavy, a tak pro každého připravila drobné občerstvení. Prostranství před kostelem se tak během okamžiku proměňuje v jeden veliký raut pod širým nebem, na němž si hloučky diskutujících pochutnávají na domácích koláčích, chlebíčcích či jiných pochutinách a zapíjejí je černou kávou či minerálkou. „Při poutích to dříve bývalo běžné. Je to výborná tradice, kterou je třeba zachovat,“ chválí prachatické organizátory Jan Adámek z Písku. Po občerstvení oslavy pokračují. Na programu je koncert prachatické skupiny Druhý dech a vystoupení několika účastníků nedávné pouti do Filadelfie, kteří vyprávějí jak o svých zážitcích z cesty, tak o svém vztahu k Janu Nepomuku Neumannovi. Kdo chce, může ještě navštívit světcův rodný dům. Už teď je jasné, že letošní oslavy Jana Nepomuka Neumanna se vydařily. „S jejich průběhem jsem spokojen. Vždycky je sice co zlepšovat, ale myslím, že program se vydařil. Příští rok, kdy oslavíme dvousté výročí narození Jana Nepomuka Neumanna, však počítáme s ještě většími oslavami,“ slibuje P. Josef Sláčik.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou