26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutní slavnost Orlů z celé republiky

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 31.8.2004, Autor: Ivana Jeništová

Oslavy sportovců na Svatém Hostýně
Členové a příznivci křesťanské sportovní organizace Orel oslavili 95 let od jejího založení. Stalo se tak během pouti na Svatém Hostýně o předposledním prázdninovém víkendu.


Prvním ročníkem běhu na Hostýn začala slavnost už v sobotu odpoledne na náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Na programu byl i večerní běh do hostýnských schodů, světelná křížová cesta, zpívání na schodech a večerní povídání a projekce fotografií z cyklistické pouti Orla do Mariazell. Ke zhlédnutí byly v jednom z poutních domů také výstavy: první byla motivována právě probíhající olympiádou v Řecku a druhá představovala dětské výtvarné práce na olympijská i další témata. „Pouť je pěkná, jen počasí nevyšlo, aspoň že neprší,“ komentovaly dvě mladé asistentky mrak halící Svatý Hostýn po celý víkend.

NÁSLEDOVÁNÍ KRISTA
Nedělní program zahájila mše svatá v 10 hodin. Celebrantem byl generální sekretář České biskupské konference mons. Karel Simandl, na Svatý Hostýn doputovali rovněž členové Duchovní rady Orla. V kázání mons. Karel Simandl vyzdvihl Pannu Marii jako zosobnění cesty následování Krista. „Proto lidé hledají Kristovu stopu v Mariině životě, proto po staletí putují na Svatý Hostýn,“ řekl. „Bůh dělá z Marie Matku Boží, z člověka Boží dítě. I dnes potřebujeme Marii, která tak jako tehdy pod křížem podrží dnešní trpící svět,“ uvedl.

Pouť zakončilo odpolední orelské shromáždění, kterého se zúčastnili představitelé Orla a zástupci sportovního a politického života. Po závěrečném zpěvu státní hymny pak odešli nejprve praporečníci s prapory a standartami jednot z mnoha míst Čech a Moravy a za nimi slavnostní hosté.

NA HOSTÝN RÁDI
Ne všude má Orel ve své organizaci dost věřící mládeže. Jak uvedl vlajkonoš v kroji z Kyjova, je „město spíš sokolské a členy orelské organizace jsou většinou starší lidé“. Jak potvrdila Milada z Moravského Krumlova, cvičit u nich chodí většinou děti z nevěřících rodin. „Někdy je to těžké, někteří kněží orelskou činnost příliš nepodporují,“ doplnila další žena. Všichni se shodli na tom, že na orelskou pouť jezdí rádi. „Vždy tu získáváme sílu k další práci a rádi se setkáváme i s přáteli,“ uzavřeli spokojení poutníci.

Po zpěvu státní hymny odešli ze slavnostního shromáždění praporečníci s prapory a standartami jednot z mnoha míst Čech a Moravy.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou