26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Páteční večer patřil Noci kostelů

28. 5. 2019

|
Tisk
|

Celkem 1 640 kostelů, kaplí a modliteben se po celé České republice v pátek 24. května otevřelo návštěvníkům. Dorazily jich statisíce.

Vydání: 2019/22 Páteční večer patřil Noci kostelů, 28.5.2019


 
Loni organizátoři zaznamenali na půl milionu vstupů, letošní čísla budou zřejmě podobná. Do pondělní uzávěrky KT zveřejnily součet vstupů dvě diecéze – pražská a brněnská. A jen v těch zašlo do kostela 220 tisíc lidí (v obou shodně 110 tisíc). Zapojit se mohli do celkem 7 839 aktivit po celém Česku.
Dva tisíce dobrovolníků
Akce by se neobešla bez nadšených dobrovolníků. Například v pražské arcidiecézi se na programech v kostelích, kaplích a modlitebnách podílelo více než 2 000 dobrovolníků. „Všem koordinátorům, dobrovolníkům a také návštěvníkům děkujeme,“ uvedla Zuzana Kakušková z Pastoračního střediska pražského arcibiskupství.
Vůbec poprvé v rámci 9. ročníku této celostátní akce mohli lidé navštívit Santiniho kapli sv. Anny v Panenských Břežanech. „Je to málo známá stavba, přitom jde o předchůdkyni slavného Santiniho chrámu na Zelené hoře,“ říká o důvodech, které vedly k přihlášení kaple sv. Anny do Noci kostelů, organizátor Jiří Piller. Dorazilo sem více než 120 lidí.
V brněnské diecézi se návštěvníci vydali především do 49 kostelů a křesťanských sborů přímo v Brně. Až nečekaně velký úspěch zaznamenali ale také autoři projektů, které propojily jednotlivé duchovní body na jihu Moravy poutnickým způsobem. Mezi nimi vynikla Cyrilometodějská stezka z Bílovic nad Svitavou ke kostelu v Adamově, ukrývajícímu vzácný Světelský oltář, a poutní svatyni Panny Marie ve Křtinách. Přímo v Brně byla nejčastější součástí jednotlivých programů hudba. S nadšeným přijetím se setkal například prestižní chrámový sbor v Brně-Židenicích, který po chrámovém koncertu duchovní hudby vyšel ven a v záři zapadajícího slunce pokračoval úpravou lidových písní.
Poprvé ve vojenském prostoru
Ani v olomoucké arcidiecézi nelákaly návštěvníky jen kostely v centrech velkých měst. Téměř stovka lidí například vážila cestu do poutního chrámu sv. Anny – jediné stavby, která zbyla ze zaniklé obce Stará Voda ve vojenském prostoru Libavá; před rokem 1989 ji zdevastovala „dočasně“ pobývající sovětská vojska. Chrám se do Noci kostelů zapojil poprvé – a úspěšně. „Otevření kostela zajistili skauti z Čechovic, kteří se už pětadvacet let podílejí na obnově areálu,“ uvedl organizátor večerního programu Jan Pečínka. „Poutníci přijeli nejen z měst a obcí v blízkém okolí, ale například i z Opavy,“ shrnul. Lidé si v kostele mohli vyslechnout přednášku o historii věhlasného poutního místa nebo si odnést zvoneček ze známé zvonařské dílny Dytrychových, pohlednice a další suvenýry.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou