26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež bude chráněn lépe než Obama

6. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/32 Putování za kapličkami, 6.8.2009, Autor: Jiří Prinz

Ještě důkladnější bezpečnostní opatření, než byla ta při dubnové návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy, čekají v září Českou republiku. Nad bezpečností Svatého otce Benedikta XVI. bude bdít na dvě stě bodyguardů.

Především mnohatisícová účast na setkáních se Svatým otcem je hlavním důvodem, proč ochrana papeže vyžaduje tak rozsáhlá bezpečnostní opatření. Zatímco Baracka Obamu si přišlo v dubnu na pražské Hradčanské náměstí poslechnout zhruba 15 tisíc lidí, na setkání s papežem se jen do Staré Boleslavi chystá lidí minimálně dvakrát tolik. Do Brna pak zavítá více než 100 000 poutníků. „Rizikovými místy jsou ta, kde je na otevřených prostranstvích shromážděn velký počet osob. To klade zvýšené nároky na bezpečnostní opatření, a proto lze již nyní říci, že budou rozsáhlejší než při návštěvě Baracka Obamy,“ prozrazuje Dagmar Bednarčíková z policejního prezidia ČR. Podle jejích slov bude součástí bezpečnostních opatření nejspíš i bez- letový prostor nad Prahou. S obnovením kontrol na hranicích se během papežské návštěvy naopak nepočítá. „Do akce budou nasazeny policisté pořádkové a dopravní policie krajského ředitelství Praha, Jihomoravského kraje a Středočeského kraje. Jejich počty nelze v této chvíli ještě sdělit. Specifické úkoly pak bude plnit okolo dvou set policistů z útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby,“ tvrdí Dagmar Bednarčíková.
Papamobil bude řídit český policista
Tak jako při papežských návštěvách kdekoli na světě bude i v České republice zajišťovat bezpečnost Svatého otce legendární papamobil. Lépe řečeno papamobily, neboť podle ředitele policejní ochranné služby Lubomíra Kvíčaly budou tyto speciálně upravené automobily na našem území hned dva. „My si pro ně pojedeme do Vatikánu,“ vysvětluje Lubomír Kvíčala a dodává, že auta budou do ČR dopravena na kamionech. Řidičem papamobilu v průběhu papežské návštěvy pak bude český řidič z policejní ochranné služby. Veškeré náklady na bezpečnostní opatření organizovaná Policií ČR budou hrazeny z rozpočtu policie. „Tyto náklady nejsou vyčíslovány, a to s ohledem na skutečnost, že je ochrana takových osob pro Policii ČR plněním úkolů vyplývajících ze zákona,“ uzavírá Dagmar Bednarčíková.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou