16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Panorama Olomouce stále více narušují mrakodrapy

16. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/12 Křižové cesty, 16.3.2011

Unikátní olomoucké panorama plné kostelních věží a barokních kopulí začínají pomalu narušovat mrakodrapy. Jeden osmnáctipatrový stojí u hlavního nádraží, investoři mají zájem i o další lokality, některé dokonce v těsné blízkosti centra města.

Podle náměstka olomouckého primátora Ladislava Šnevajse v nejbližší době olomoucký územní plán s žádnými jinými výškovými budovami nepočítá. „Nyní se pouze staví další osmnáctipatrová budova na třídě Kosmonautů nedaleko hlavního nádraží. Půjde o kampus Moravské vysoké školy. Ale není samozřejmě vyloučeno, že časem přibudou další,“ dodal náměstek Šnevajs. „Vývoj se zastavit nedá a mrakodrapům se asi nevyhneme. Důležité však je zachovat citlivost k prostředí, která vyžaduje pokoru. Mrakodrap se těžko může tvářit pokorně, jak ukazuje americké město mrakodrapů New York, kde katedrálu obklopily mrakodrapy, z nichž se lidé chodí dívat na věže katedrály shora,“ míní olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V minulosti se už Olomoučanům podařilo zabránit stavbě tzv. paláce Morava u městské tržnice. „Mrakodrapy do měst s historickým centrem podle nás nepatří. Narušují krásnou – v Olomouci hlavně barokní – architekturu, a panorama je pak úplně pokažené,“ domnívají se Marie a Josef Jelínkovi z hodolanské farnosti. S výstavbou Přírodovědecké fakulty UP nedaleko centra zmizel jeden z posledních krásných výhledů na Olomouc – jak tvrdí Alena Jemelková z oddělení památkové péče při Arcibiskupství olomouckém. „Šlo o místo, které skýtalo jeden z mála nenarušených pohledů na město. Nová výšková budova na třídě Kosmonautů bohužel to krásné panorama ještě více zničí. Už mrakodrap u hlavního nádraží je dost nešťastné řešení,“ míní Jemelková.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou