26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odvaha k míru - dialog v duchu Assisi

10. 11. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/46 Nevěra, 10.11.2004, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Konference zástupců světových náboženství působících v naší zemi V hlavním sále Valdštejnského paláce v Praze se pod záštitou senátora Daniela Kroupy setkali 3. listopadu zástupci světových náboženství oficiálně působících v České republice na konferenci 'Odvaha k míru' organizované komunitou Sant'Egidio. Zde za účasti osobností politické, kulturní scény i širší veřejnosti vedli dialog o možnostech spolupráce mezi náboženstvími a kulturami.
Už v roce 1986 pozval Jan Pavel II. do italského Assisi zástupce světových náboženství. Společné setkání vyústilo ve společnou modlitbu za mír a papež v jeho závěru vyzval: 'Pokračujme v šíření vzkazu míru a žijme ducha Assisi.'
Na toto poselství na pražské konferenci navázal prof. Albert-Peter Rethmann z komunity Sant'Egidio: 'Řeč náboženství je řečí ,pro', nikoli ,proti'. Stále slyšíme, že křesťanství je proti něčemu, islám je proti něčemu, judaismus nesouhlasí s tím a tím. Ale všichni velcí proroci žili pro druhé a připomínali, že existuje jen Bůh, který daruje lásku bez hranic. Bůh není Bohem proti.' Synodní senior Českobratrské církve evangelické mgr. Joel Ruml mj. citoval slova mistra Jana Husa: 'Prvotním předpokladem pokoje je mír člověka s Bohem, na něj navazuje mír se sebou samým a pak mír s druhými...' Vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon na otázku 'Kdy se stává náboženství zdrojem války' odpověděl: 'Nebezpečným se náboženství stane tehdy, když má všechny odpovědi ihned po ruce a rozhodne se je šířit za každou cenu. Většina lidí normálně nenapravuje svět a ví, že nemá až tak jasno. Jenže se nejdou i jedinci, kteří mají dojem, že ,vědí', a proto musí ostatní poučit všemi prostředky. Zde se míchá svévole a náboženství. A to je to nebezpečné...' V tomto smyslu doplnil rabína Sidona profesor Rethmann: 'Proč se náboženství stávají ideologiemi, které vylučují jiné než vlastní názory? Když člověk, který věří v Boha, začne myslet, že našel pravdu a všichni ostatní jsou ,mimo'. Všichni lidé jsou ale na cestě. Budeme-li vnímat všechna náboženství jako náboženství cesty, nedostaneme se do vzájemného sporu...' Mons. Václav Malý připomněl slova Jana Pavla II., že 'není možná válka ve jménu Boha...'. Ředitel Islámské nadace v Praze RNDr. Vladimír Sáňka přítomné ujistil, že islám je náboženstvím střední cesty a odmítá jakékoli extrémy včetně veškerého násilí. Agresi připouští jen v rámci nutné obrany. A kdo takto nejedná, není muslimem. Konference se zúčastnil i kancléř pravoslavné církve JUDr. Václav Míšek a senátorka MUDr. Jaroslava Moserová.
Účastníci konference se shodli na tom, že v dnešním světě opět vyvstává potřeba vzájemného dialogu a spolupráce mezi náboženstvími a kulturami, což může významně napomoci budoucímu mírovému soužití.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou