26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odešel bojovník za svobodu Ivan Medek

13. 1. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/3 'Třetí svět' Evropy, 13.1.2010, Autor: Jiří Prinz

Na svátek Tří králů zemřel ve věku 84 let novinář, muzikolog a bývalý kancléř prezidenta republiky Václava Havla Ivan Medek. Poslední rozloučení s legendárním hlasatelem rozhlasové stanice Hlas Ameriky proběhne 14. ledna v 10 hod. na pražském Břevnově.

„Ivan Medek si zde přál být pochován, vybral si hrob, do něhož bude uložen, a jasné představy měl i o smutečním obřadu, který si přál jednoduchý, doprovázený jím vybranou starou duchovní písní,“ říká převor břevnovského kláštera P. Prokop Siostrzonek. Blízký vztah k břevnovským benediktinům měl Ivan Medek již mnoho let prostřednictvím svého přítele, zesnulého opata břevnovského kláštera Anastáze Opaska. Již v exilu s ním úzce spolupracoval v laickém katolickém sdružení Opus bonum a ještě ve svém posledním rozhovoru, který poskytl před několika měsíci Katolickému týdeníku, vzpomínal, jak velký význam pro jeho osobní víru mělo právě setkání s břevnovským opatem. „Anastáz Opasek byl jeden z nejzajímavějších lidí, jaké jsem v životě poznal – a vedle Áti Mandla pro mě také jeden z nejdůležitějších. Díky němu jsem si znovu a znovu uvědomoval, že křesťanství není něco, co by měl člověk jednou provždy v ruce, mohl tím kolem sebe mávat a chlubit se tím. Křesťanství je něco, co s sebou nese povinnost každodenního začátku. Když se probudíte, jste v polospánku a křesťanem se teprve v průběhu dne stáváte. A když ten den skončí, jste možná o kousek dál, ale v žádném případě nejste hotovým křesťanem,“ řekl tehdy pro KT Ivan Medek. Opravdovost Medkovy víry potvrzuje i jeho dlouholetý přítel, pražský pomocný biskup Václav Malý, který za zemřelého bude sloužit zádušní mši. „Poslední léta jsem ho duchovně doprovázel a pravidelně navštěvovoval. Naposledy jsem se s ním setkal na Silvestra, kdy jsem ho i zaopatřil. Silně mě oslovila jeho hluboká víra, když se v tom posledním období svého života, kdy už nemohl na nohy, upřímně odevzdal do rukou Božích,“ říká biskup Václav Malý.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou