26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nové poutní místo požehnáno

1. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/14 Jak prožít stáří aktivně, 1.4.2008, Autor: Václav Štaud

„Pane Ježíši! Buď svojí láskou nablízku všem, kteří se ti zde budou klanět!“ Tuto modlitbu pronesl brněnský biskup Vojtěch Cikrle na závěr mše svaté, během níž vysvětil ve Slavkovicích u Nového Města na Moravě nový poutní kostel Božího milosrdenství a sv. Faustyny.

Brněnský biskup poděkoval všem, kteří se na vzniku tohoto prvního poutního kostela Božího milosrdenství v České republice podíleli. Místním věřícím pak připomněl, že trvalý úkol je teprve čeká. Budou totiž připravovat tato místa pro poutníky, a to nejen fyzicky, ale především duchovně.
K těm, kteří připutovali pěšky, patřil místní rodák P. Jan Peňáz: „Ráno nás do prvních slunečních paprsků vyšlo jen osm. Ale cestou se připojovali stále další, takže do Slavkovic po 26 kilometrech už vcházelo více než dvěstěpadesátičlenné procesí,“ pochvaloval si známý poutník.
Kostel nestačil, více než čtyři tisíce věřících zaplnily rozsáhlé prostranství a po skončení obřadu trvalo ještě téměř hodinu, než si poslední z nich mohl prohlédnout interiér chrámu s milostným obrazem, který Slavkovickým požehnal Benedikt XVI. Vesnicí mezi kopci Vysočiny se po celou dobu nesla hra a zpěv místní skupiny mladých. „Obdivuji dílo, které zde bylo vytvořeno během pouhých tří let,“ oceňovala nové poutní místo Marta Porubová, která přijela až z dalekých Ludgeřovic na Hlučínsku.
Mezi obětavé organizátory stavby z řad místních občanů patřil i Milan Mužátko. „Do naší vesnice přineslo radost a pohodu už samo budování kostela. Zapojilo se mnoho lidí a až nečekaně ochotně pomohla i řada našich nevěřících spoluobčanů. Obrousilo to mnohé hrany starých problémů. Boží milosrdenství tady působilo od samého výkopu základů,“ zdůraznil.
Ve Slavkovicích bude kromě neděle Božího milosrdenství druhá hlavní pouť vždy na počátku října k uctění sv. Faustyny. Během roku budou pak poutě probíhat každou třetí sobotu v měsíci.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou