26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nové možnosti poslechu Radia Proglas

22. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/30 Setkání mládeže ActIv8 na Velehradě, 22.7.2008

K patnácti FM vysílačům, k digitálnímu signálu ze satelitu Astra 3A a k internetovému vysílání dostupnému na celé Zemi přibyla další možnost poslechu této křesťanské rozhlasové stanice. S postupem digitalizace se totiž rozšiřují a mění též možnosti příjmu nejen televizního, ale i rozhlasového signálu.

„V současnosti se díky nástupu nových digitálních televizních programů rozšiřuje území pokryté signálem DVB-T. Proglas této skutečnosti od června 2008 využil k rozšíření svého vysílání právě v tomto systému. K Praze, kde jsme takto vysílali už od roku 2000, přibylo Brno, Ostrava a Plzeň i jejich široké okolí,“ vysvětluje technik rádia Vladimír Kintr.
Zatímco pro Brno znamená vysílání Radia Proglas v novém digitálním systému pouze malé zlepšení pokrytí, pro Ostravsko již výrazné a pro Plzeňsko je to dokonce jediný způsob pozemního příjmu této stanice. „Všem, kteří si na svém přijímači nastaví DVB-T programy, se Proglas automaticky naladí a uloží do paměti jako jedna z předvoleb. Je velmi pravděpodobné, že tito posluchači zprvu jen náhodně vyzkoušejí, co Proglas vlastně vysílá, a možná se jim to zalíbí a stanou se jeho pravidelnými či občasnými posluchači. Doporučte svým známým tento způsob příjmu,“ nabádá manažerka Proglasu Helena Horáková. Rozhlasové programy hrají z reproduktorů televizoru. „Pokud si k set-top-boxu připojíte zesilovač s reproduktory, v nejjednodušším případě počítačové aktivní za dvě až tři stovky, nemusíte pro poslech rádia televizor vůbec zapínat,“ doplňuje Vladimír Kintr a radí, že zájemci se mohou v případě jakýchkoliv dotazů k této problematice obrátit na techniky Radia Proglas telefonicky na číslo 543 217 241 nebo e-mailem na adresu satelit@proglas.cz. Více informací lze nalézt také na www.proglas.cz/dvb-t.html.

Kde lze Proglas prostřednictvím DVB-T naladit?
Praha: 46. kanál, vysílače Strahov, Ládví a Zelený Pruh, dosah 20 km; Brno: 59. kanál, vysílač Hády, dosah 30 km; Ostrava: 54. kanál, vysílač Hošťálkovice, dosah 20 km; Plzeň: 52. kanál, vysílač Košutka, dosah 15 km. Dosah je orientační a k příjmu stačí pokojová anténa. S použitím venkovní antény lze DVB-T signál zachytit i v dvojnásobné vzdálenosti.
(kin, mach)



Co je DVB-T a co přináší posluchačům Proglasu?
Změna se týká pozemního televizního vysílání, které se mění z analogového na digitální (DVB-T). Způsob šíření signálu se nemění, lze používat původní anténu. Pouze mezi anténu a televizor je nutné připojit malé zařízení zvané set-top-box, jehož cena se pohybuje mezi jedním až dvěma tisíci korun. Systém DVB-T je primárně určen pro šíření televizních programů (čtyřech až pěti na jednom kmitočtu), ale stejně tak může šířit i programy rozhlasové. Tento systém je koncipován pro nepohyblivý příjem – nelze jej proto použít pro poslech v jedoucím automobilu.
(kin)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou