26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Neratovský kostel dostává novou střechu

15. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/33 Cesty k novému domovu, 15.8.2006

Trámy nového krovu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově už jsou na svém místě. Tesaři a pokrývači postupně zakryjí nebe, které mívali poutníci nad hlavou. Konec druhé světové války a k tomu čtyřicetiletá péče komunistické vlády o církevní památky dostaly tento chrám téměř na pokraj zkázy. Dnes je Neratov významným poutním místem královéhradecké diecéze.

Nová střecha bude kopií té původní, která shořela údajně poté, co na kostel vystřelil 10. května 1945 sovětský voják pancéřovou pěst. Kromě střechy vyhořelo schodiště i obě věže a oheň roztavil zvon i hodinový stroj. Silné cihlové klenby chránily interiér až do roku 1957, kdy se zřítily. O šestnáct let později chrám před zbořením paradoxně zachránily chybějící peníze. Milion korun určený na demolici byl totiž vyčerpán na převoz památkově chráněného schodiště.

vyhledávané poutní místo
Samotné záchraně kostela pomohl také jeho zápis do Státního seznamu památek a příchod P. Jozefa Suchára. „On se zasloužil manuálně i organizačně o to, že se toto mariánské poutní místo obnovilo brigádnickou pomocí českých, ale i cizích pracovníků, kteří přicházeli a na kolečkách postupně odváželi suť,“ říká místní středoškolský profesor Josef Krám. Sám o sobě říká, že je nevěřící, ale rád spolupracuje s lidmi, kteří dělají něco dobrého.
Od první pouti v roce 1991 se Neratov stal také vyhledávaným cílem stovek poutníků. „Rád vzpomínám na jednu silvestrovskou mši, kdy se při dvaceti stupních pod nulou sešlo na dvě stě lidí. Svítila tu jediná žárovka, jinak pochodně a svíčky. Mělo to nádhernou atmosféru,“ vypráví Josef Krám.
Práce na nové střeše začaly na začátku července díky penězům, které získal spolek Neratov spolu s Muzeem zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v rámci projektu Evropské unie Orlické baroko v proměnách času. „Nad presbytářem bude prosklené místo, které bude připomínkou doby, kdy kostel neměl střechu a byl otevřený směrem vzhůru,“ přibližuje plány Ludvík Klimeš z občanského sdružení Neratov. Příští rok přijde na řadu interiér, na který bude vypsána soutěž. Vnitřek by měl vypovídat o smutném příběhu chrámu s dobrým koncem. Pokud budou stačit peníze, měla by rekonstrukce skončit v roce 2009.
„Hodně nám pomáhá Česko-německý fond budoucnosti, protože Neratov je vysídlená obec. Na konci války tu bylo patnáct set obyvatel, o rok později zbylo jen pár rodin,“ uzavírá Ludvík Klimeš.
JIŘÍ MACHÁNĚ
MATÚŠ DEMKO
Od pátku 18. do neděle 20. srpna probíhají v Neratově poutní slavnosti. Více informací lze nalézt na www.neratov.cz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou