26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Německo: Kampaň proti práci v neděli

31. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/31 Umění odpočívat, 31.7.2006

Pod heslem „V neděli nikdy!“ rozpoutala organizace Dílo svatého Bonifáce německých katolíků rozsáhlou podpisovou kampaň po celé zemi. Důvod? Před nedávnem byla schválena nová reforma, podle které mohou jednotlivé spolkové země samy rozhodovat o tom, zda umožní, aby byly některé obchody otevřeny i v neděli.

„Vyzýváme všechny zemské vlády, aby chránily nedělní a sváteční dny. Neděle musí být i nadále dnem pro rodinu, bohoslužbu a zotavení,“ uvedl generální sekretář Díla svatého Bonifáce, prelát Clemens A. Kathke. „Pokusy o liberalizaci stávajícího zákona, který nařizuje nedělní a sváteční klid, se už objevily. Například v Dolním Sasku nebo Meklenbursku-Předním Pomořansku jsou plány na úpravu nedělních otevíracích dob v obchodech,“ uvedl prelát. Logem akce, která chce oslovit všech 13 tisíc německých farností, je přeškrtnutý nákupní vozík s nápisem „V neděli nikdy!“.
„Podle průzkumů veřejného mínění víme, že mnoho lidí v naší zemi touží po zakotvení ve víře. Zároveň ale povědomí o náboženství slábne a my považujeme za svou povinnost střežit křesťanské hodnoty a tradice,“ říká Clemens A. Kathke. Na otázku, jestli předpokládá, že výzvy padnou na úrodnou půdu, odpovídá: „Zda zůstane zachovaná jedinečnost neděle, nezávisí jen na přibližně 50 milionech katolických a evangelických křesťanů, kteří žijí ve Spolkové republice Německo. Ale pokud se většina z nich k naší kampani přidá, pak bych chtěl vidět zástupce lidu, který by to ignoroval... Těší nás, že někteří politici už dali jasně najevo, že neděle je pro ně z důvodu křesťanského přesvědčení nedotknutelná,“ říká A. Kathke a dodává: „Zisk a konzum přece není všechno.“
(kab, kathnet)



Školačka se vzdala 25 tisíc eur
Aby se neprovinila proti svému náboženskému přesvědčení, vzdala se patnáctiletá školačka výhry 25 tisíc eur. Poukázku na nákup v této hodnotě totiž mohla uplatnit pouze v jeden konkrétní den, kterým byla zrovna neděle. Když se výherkyně o termínu dozvěděla, odmítla si pro výhru přijít, protože podobné akce jsou podle ní v rozporu se svěcením svátečního dne. Zaměstnanci obchodního domu sice vyjádřili porozumění, ale řekli, že termín převzetí výhry nelze změnit. „Bůh nám dal sílu toto rozhodnutí přijmout,“ uvedla pro agenturu Idea dívka. Mezitím však vedení koncernu své rozhodnutí přehodnotilo a překvapené rodině přišla zpráva, že výhra byla rozdělena na 25 dílů, které mohou být vyplaceny kdykoliv. Dívka je odhodlaná rozdělit se s příbuznými a přáteli, kteří to potřebují. Uvedla, že je pro ni samozřejmé nenechat si Boží dobrodiní jen pro sebe.
(kathnet, red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou