26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Největší adventní věnec v Česku

1. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/49 Co to bylo SSM?, 1.12.2010, Autor: Václav Štaud

První svíčku na největším adventním věnci v České republice zažehli minulou neděli na Znojemsku. Konkrétně ve Vémyslicích, kde se při této „rekordmanské“ příležitosti uskutečnila krátká slavnost.

„Vím, že si místní svého prvenství považují, a tu radost jim přeji,“ komentoval událost P. Pavel Bublan, děkan v Moravském Krumlově, který na žádost Vémyslických přijel jejich věnec před radnicí požehnat. „Hlavně oceňuji skutečnost, že se dokázali sjednotit na takovém díle,“ dodal P. Pavel Bublan. Starosta Vémyslic Milan Doubek se pochlubil, že jeho městys je už prostřednictvím adventního věnce zapsán v České knize rekordů. „Věnec, uložený na dvanácti sloupech, má v průměru 13,5 metru. Letos jsme k jeho dokončení spotřebovali tři poctivé traktorové vlečky chvojí. Osm dobrovolníků na díle pracovalo celý týden,“ říká Milan Doubek. Rovných deset let bylo držitelem rekordu nedaleké město Miroslav. „Průměr našeho věnce je sedm metrů,“ konstatuje místostarosta Miroslav Roman Volf. „Když jsme jej v minulém týdnu opět poprvé rozsvítili a k požehnání pozvali našeho pana faráře Pavla Mertu, přišlo na vyzdobené náměstí téměř šest set lidí. Jsem rád, že tato křesťanská tradice oslovila veřejnost a stala se trvalou součástí života města. Vémyslickým jejich rekord přeji, jsem rád, že jsme je inspirovali,“ dodává miroslavský místostarosta.

TVOŘENÍ NIKOLIV SAMOÚČELNÉ

Zatímco o uplynulé sobotě byly už na řadě náměstí připraveny adventní věnce k žehnání, ve většině rodin teprve probíhala jejich výroba. Farníci z Brna-Bystrce se za tímto účelem sešli v klubovně ekumenického střediska Archa. Velkou radost z drobného tvoření prožívaly hlavně děti. „V naší farnosti je tato akce teprve podruhé a všem se společná práce líbí. Učíme se vyrábět i další pěkné věci, jako ozdoby a řetězy z přírodních materiálů, svíce z voňavého včelího vosku, nápadité pohlednice a mnoho dalších,“ řekla nám jedna z organizátorek Jana Pálková. Většina těchto výrobků bude prodávána po adventních nedělních bohoslužbách a použita k financování adopce na dálku. „Naše farnost už má totiž adoptováno sedm dětí,“ vysvětluje Jana Pálková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou