26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejstarší hospic slaví 20 let

15. 12. 2015

|
Tisk
|

První hospic v České republice měl vzniknout v Praze. V milionovém městě ale zakladatelka hospicového hnutí Marie Svatošová nenašla dost zapálených lidí. To se jí povedlo až v Červeném Kostelci ve východních Čechách. Právě před dvaceti lety 8. prosince 1995 zde byl otevřen první český hospic. Tuto událost si o slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie připomněli pracovníci hospice sv. Anežky České, dobrovolníci i veřejnost.

Vydání: 2015/51 Ejhle, Hospodin přijde!, 15.12.2015, Autor: Aleš Palán


„Dvacet let uteklo jako voda,“ zavzpomínal primář Hospice sv. Anežky České Jan Král. Paliativa jako obor tehdy vůbec neexistovala, zatímco dnes má svou atestaci. „Pacienta, který se smíří se svou smrtelností, s rodinou a s Bohem, je radost doprovázet,“ dodal Jan Král. Mons. Josef Suchár na slavnostním setkání zase prohlásil, že hospice se mohou stát jakýmisi „novými kostely,“ tedy opravdovými místy setkání člověka s Bohem.
Marie Svatošová se ve svém vystoupení ohradila proti tomu, že by právě ona byla iniciátorkou vzniku hospicového hnutí u nás. „Pravým iniciátorem byl ten nad námi. Já jen rozpoznala jeho hlas a mohla se pak bez koruny pustit do téhle ‚šílenosti‘.“
Sousedi tehdy proti výstavbě červenokosteleckého hospice protestovali, báli se, že pacienti do jejich města zavlečou nakažlivé nemoci. Skupina zakladatelů se ale nenechala odradit, a jak vyjádřil ředitel Diecézní charity Jiří Stejskal, bez jištění skočili do Boží náruče. Mnozí z těch, kdo proti hospici z počátku stáli, svůj názor změnili.
Osm tisíc klientů
Po dvaceti letech je dnes v ČR 17 kamenných hospiců, veřejnost ve své většině pochopila jejich smysl a zdárně se rozvíjí také domácí hospicová péče. Samotný Červený Kostelec se za dvě desetiletí svého působení postaral o bezmála osm tisíc klientů; drtivou většinu z nich dochoval ke smrti. Na roky společné práce zavzpomínali také dobrovolníci a pracovníci hospice. Setkání bylo zakončeno děkovnou mší svatou, kterou celebroval královéhradecký světící biskup Josef Kajnek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou