26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejen srdce plesá

15. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/3 Katolíci a evangelíci na cestě k jednotě, 15.1.2008

Ulicemi večerního Fryštáku se nese hudba. Line se z Domu Ignáce Stuchlého, kde se taneční parket zaplňuje lidmi všeho věku. U místních salesiánů se totiž minulou sobotu konal ples. A nejen tam – plesová sezona je v plném proudu. Příležitost k tanci v těchto dnech inzerují desítky farností, křesťanských spolků a společenství či místních organizací KDU-ČSL.

Kromě víru tance, tomboly, předtančení profesionálů a krojovaných párů se na plesech stále častěji objevují i zábavné a doprovodné programy nebo kulinářské speciality. Například v Domě Ignáce Stuchlého se pekl daňčí hřbet a grilovala kachní prsa přelitá višňovou omáčkou.
„Ples? To je součást společenského života od devatenáctého století. Byla to vždy příležitost, jak oslovit příznivce a zároveň se pobavit,“ přibližuje dobu vzniku a původ taneční společenské zábavy historik Jaroslav Šebek. „Nejen farníci mají ples moc rádi. Přijíždějí i lidé odjinud,“ potvrzuje jeho slova salesián a předseda Domu Ignáce Stuchlého Jan Komárek. „Katolíci mají radost ze života, a tak se baví. A k našemu salesiánskému duchu to patří,“ dodává s úsměvem.
Jak říká Jaroslav Šebek, společenská zábava je v porovnání s docela nedávnou historií spíš na ústupu: „Je ale skvělé, že tradiční lidovecké plesy přetrvávají a rodí se i nové – například farní.“

FARNÍ PLESY PRO VŠECHNY
Tradici farních plesů zakládají například v Mysločovicích – chystají tu letos druhý ročník. „Sháníme věci do tomboly. Nakupujeme v chráněných dílnách a aby měly ceny i rozměr apoštolátu, bude mezi výhrami například předplatné Katolického týdeníku,“ prozrazuje jedna z organizátorek Marie Rapantová. Aby to byl bál, jak má být a přišlo dost tanečníků, musí se farnost snažit, protože konkurence tu je prý velká. „Bylo těžké najít termín, kdy bude sál před začátkem postu volný,“ podotýká Marie Rapantová. Pevně věří, že ples přitáhne stejně jako loni tanečníky ze všech sousedních vesnic. „Je to otevřené pro všechny. Přišli i komunisti. Jsme rádi, když vidí, že ,pánbíčkáři‘ jsou fajn lidi,“ uzavírá Marie Rapantová.
(mach, str)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou