16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Svatém Kopečku žehnali zvony

24. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/34 Kostely na hranicích, 24.8.2006, Autor: Ivana Jeništová

Dva nové zvony dostala minulou neděli bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Při odpustkových slavnostech je požehnal opat řádu premonstrátů P. Michael Pojezdný. Zvony Jáchym a Maria, které byly až do neděle vystaveny v jedné z kaplí baziliky, spočívaly ozdobené závojem před obětním stolem – jako ženich a nevěsta.

Odlité byly v pasovské dílně Rudolfa Pernera a zdobí je reliéfy sv. Jáchyma a Panny Marie s dítětem od sochaře a restaurátora René Tikala. Od požehnání původních zvonů baziliky uběhlo celých 317 let. O největší zvon přišla bazilika při válečných rekvizicích v roce 1917 a zvon Jáchym dostal přímý zásah granátem při střelbě sovětských vojsk v roce 1945.

„Věříme, že nebude už žádná další válka a rodina čtyř zvonů Josef, Maria, Anna a Jáchym už zůstane úplná,“ zaznělo v úvodu slavnosti. „Zvony jsou jako Boží hlas: zazvoní a my víme, že nás zvou k sobě. Když zvoní, jako by to bylo pohlazení od toho, který je Láska. Připomínají nám, že patříme k jedné velké rodině a máme před sebou úžasnou budoucnost,“ zdůraznil v homilii opat Michael Pojezdný.

Po požehnání přistupovali ke zvonům jeden po druhém premonstráti i členové Matice svatokopecké, jež se zasloužila o jejich navrácení bazilice. Poklepali na oba zvony kladívkem a první tóny se tak nesměle nesly bazilikou. V pondělí 21. srpna pak byly zvony vyzdviženy do věže svatokopecké baziliky.

Jejich instalace je součástí rozsáhlé rekonstrukce svatokopeckého poutního areálu, během kterého prošly generální opravou střechy baziliky a obou rezidencí. Také sochařská výzdoba průčelí a interiéry se dočkaly obnovy, stejně jako ambity a střechy bočních lodí baziliky. „Nové zvony jsme pořídili díky štědrým dárcům a kostelním sbírkám,“ poděkovali všem dárcům členové Matice svatokopecké, kteří doufají, že díky jejich štědrosti budou moci opravy úspěšně dokončit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou