16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Na prvním místě je Bůh'

15. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008, Autor: Jiří Macháně

„Několikrát jsem v minulosti řekl, že jsem v České republice zanechal polovinu svého srdce. Nyní, v době své návštěvy, tak mohu říci, že jsem si ji zase na pár dní vzal zpátky a že překypuji radostí, že mohu být znovu uprostřed drahého českého národa.“ Právě tak pozdravil někdejší apoštolský nuncius kardinál Giovanni Coppa poutníky během hlavní poutní mše svaté národní pouti ke sv. Cyrilu a Metoději na Velehradě.

Třicet tisíc poutníků pak odměňovalo bezvadně česky mluvícího Giovanniho Coppu nejen během kázání opakovaně potleskem.
„Na prvním místě je Bůh, pak přijde všechno ostatní,“ zdůraznil Giovanni Coppa v promluvě. Jak dodal, Boží království člověka neutiskuje ani neponižuje, ale všem zaručuje stejnou důstojnost. „Cyril a Metoděj byli apoštoly Božího království ve vaší zemi,“ pokračoval kardinál Coppa, „nikomu nic násilím nevnucovali a skrze skutky svého hrdinského života dokázali, že stojí za to Boha přijmout.“ Někdejší apoštolský nuncius v Česku také upozornil na analogii naší doby s časem života svatých Cyrila a Metoděje: bezuzdný konzumismus, násilný boj o moc, sobectví, lhostejnost vůči druhým a nezájem o věci Boží. V té souvislosti všechny vyzval, aby zachovali křesťanský odkaz soluňských bratří.
Na závěr mše svaté odevzdal arcibiskup Jan Graubner ocenění několika významným osobnostem.
Bohoslužba, jíž se zúčastnila i manželka prezidenta Livia Klausová, završila tradiční Dny lidí dobré vůle, které jsou největší akcí v České republice při příležitosti státního svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou