26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na mariánskou pouť s rodinou

13. 8. 2019

|
Tisk
|

Tento týden je slavnost Nanebevzetí Panny Marie. V řadě farností se proto o víkendu konají poutní mše svaté. Na pouť lze ale vyrazit i soukromě jako rodina.

Vydání: 2019/33 Papež: Oživme sílu Evropy, 13.8.2019, Autor: Tomáš Kutil


Pro sourozence Brožovy je už letní rodinná pouť tradicí. Pravidelně se spolu vydávají do polských Vambeřic, které leží nedaleko jejich rodného Červeného Kostelce. A přimlouvají se za farníky. Všichni čtyři bratři jsou totiž kněžími, putují s nimi ale i jejich rodné sestry a děti sester. Nejraději se na cestu vydávají právě ve dnech kolem Nanebevzetí Panny Marie.
Letos vyrazili už minulý týden. „Šlo nás i s dětmi celkem 15 a bylo to moc pěkné,“ popisuje P. Prokop Brož. Pouť je pro ně poděkováním Bohu za to, co obdrželi uplynulý rok, a zároveň i prosbou o pomoc do roku následujícího. „Také jsme si s bratry uvědomili, že za naše poslání v církvi a farnosti nám svěřené se musíme přimlouvat. Pouť je výbornou příležitostí,“ připojuje. Během cesty zpívají a modlí se růženec. Když procházejí územím, které bývalo německé, modlí se německy, na polském území zase polsky. „Děti se díky tomu naučí modlitby i v jiných jazycích, bratr Vojtěch to s nimi trénuje předem,“ doplňuje bývalý děkan pražské teologické fakulty. Ve Vambeřicích pak společně prožívají mši svatou. „Už nás tu znají a těší se, až přijdeme. Je to milé. Také vždy nechávají pozdravovat naši maminku,“ uzavírá Prokop Brož.
Na velkou slavnost se připravují v Kyjově. V neděli 18. srpna tam biskup Josef Nuzík v rámci hlavní mariánské poutě požehná zrestaurovanou sošku gotické madony. Umělecké dílo, které od roku 1500 postupně zdobilo dva místní kostely, se do města vrátilo po desetiletích, kdy bylo uloženo v depozitářích. Na soše Panny Marie Kyjovské, držící v jedné ruce Ježíška a ve druhé hrozen, pracovali restaurátoři poslední tři roky. „Je to návrat části místní duchovní tradice, kdy si uvědomujeme, že před tuto madonu přinášelo mnoho generací našich předků své díky, ale i prosby, starosti a bolesti,“ uvedl kyjovský farář P. Vladimír Mrázek.
Podobnou slavnost prožijí věřící v Cholině. Poutní mši tam 18. srpna spojí s korunováním milostné sochy Panny Marie s Ježíškem. Hlavním celebrantem bude arcibiskup Jan Graubner. Zřejmě vůbec první korunovace se v neděli dočká i starobylá soška Panny Marie v Raspenavě v litoměřické diecézi. Poutníci ji uvidí v novém lesku, protože také prošla renovací.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou