26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na kole ze Svaté Hory do Bavorska

11. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/24 Boží Tělo, 11.6.2009

Pomáhat česko-německému porozumění se o uplynulém víkendu vydala skupina mladých amatérských cyklistů ze Svaté Hory u Příbrami na 150 kilometrů dlouhou pouť do německého Bodenmaisu. Pouť na kolech navazuje na starobylou evropskou tradici setkávání lidí z různých poutních míst. Poutníci totiž putovali z Bodenmaisu na Svatou Horu už od 17. století.

„Proč tedy nevyrazit na kole,“ komentoval cestu jeden z organizátorů Josef Hovorka. Účastníkům historicky první cyklopouti Příbram – Bodenmais přišel před startem požehnat správce farnosti Svatá Hora P. Josef Michalčík: „Náš život je putování k věčnosti, a proto se vydáváme na poutě – i vy překonáte na své cyklopouti množství kopců, překážek a nejinak tomu je i ve vašem životě,“ povzbudil poutníky P. Michalčík. Peloton účastníků tvořili zejména mladí lidé z řad svatohorských ministrantů, mezi nimiž byl i sedmiletý Vojtěch Walenka, který jel pouze některé části etap. Ta první končila v Sušici, odkud je Německo už na dohled. Poutníkům daly podle slov Josefa Hovorky nejvíc zabrat nejen šumavské kopce, ale i beze zbytku naplněná předpověď deštivých dnů. V poslední části cesty se k mládeži připojil i pětašedesátiletý Adolf Lauscher, rodák z bývalého Československa žijící v Německu. V cíli si poutníci prohlédli místní poutní kostel a poté je přijal starosta Michael Adam. „Přivítal nás česky a zavzpomínal, jak jeho babička často putovala na Svatou Horu,“ prozrazuje podrobnosti Josef Hovorka. Cesta vyvrcholila setkáním se skupinou mládeže v Bodenmainsu a společným slavením liturgie svátku Nejsvětější Trojice, při němž cyklisté sklidili od místních potlesk za sportovní výkon a pomoc s průběhem mše svaté.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou