26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Muž a žena jsou jeden pro druhého

14. 2. 2005

|
Tisk
|

List biskupům o spolupráci mužů a žen v církvi a ve společnosti byl hlavním tématem sněmu Unie Katolických žen (UKŽ), který se uskutečnil o první únorové sobotě. Jak už KT čtenáře informoval, list přišel představit arcibiskup Diego Causero, apoštolský nuncius v České republice. Programu se zúčastnil také duchovní rádce UKŽ biskup Karel Herbst.

Vydání: 2005/8 Média na Slovensku, 14.2.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Vzájemné soužití obou pohlaví nespočívá v soutěžení

List je sice adresován biskupům, ale týká se všech mužů a žen v církvi. Přináší kritiku myšlenkových proudů, jež jsou v rozporu s pravým posláním ženy, seznamuje s biblickými doklady rovnosti mužů a žen s důrazem na význam jejich rozdílnosti. Zaměřuje se i na aktuálnost ženských hodnot v životě církve i společnosti. Podle arcibiskupa Diega Causera list přináší reflexe, které poslouží jako počáteční body k dalšímu zkoumání a hledání pravdy. „Církev nesouhlasí s jakoukoli diskriminací žen. Vzájemné soužití mužů a žen nespočívá v soutěžení, jak se domnívají některá feministická hnutí. Muž a žena nebyli povoláni pouze k tomu žít vedle sebe, ale být společně jeden pro druhého,“ uvedl nuncius Causero. Jak zdůraznil, muž a žena mají stejnou důstojnost a jsou zahaleni stejným tajemstvím - jsou obrazem Božím. 

Biskup Karel Herbst pak připomněl, že kdybychom hovořili o ženě pouze jako o matce, byla by to jen určitá - ačkoli podstatná - výseč pohledu na ni. „Bezpečně vím, že žena může přinést nejen rodině, ale i společnosti velkou míru stability a spokojenosti. Jak velkým povzbuzením bych byl rád ženám, které to mají těžké,“ řekl biskup Herbst.

Program sněmu pak pokračoval pracovními skupinkami, v nichž se ženy věnovaly diskusi. Kromě jiného se shodly na tom, že ženy v Česku stále pociťují nedostatečné společenské ocenění. Jejich postavení v rodině je podle názorů diskutujících důležité a nezastupitelné stejně jako postavení muže. Pevné místo v rodině zároveň úzce souvisí i s pozicí ve společnosti. Jak diskutující uváděly, žena by se neměla obávat ani svého povolání v církvi ani ve společnosti. Ačkoliv účastnice sněmu hodnotily diskutovaný list jako do jisté míry průlomový, v některých západních zemích jej ženy podrobily kritice – např. proto, že k jeho tvorbě nebyly přizvány teoložky. Ačkoliv jsou ze strany církve trvale povzbuzovány ke studiu, jejich znalosti prý zůstávají nevyužité. V řadě bodů hodnotily přítomné ženy list jako příliš obecný a očekávají, že dokument bude biskupy dále rozpracován. Sněm byl završen mší svatou, kterou celebroval kardinál Miloslav Vlk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou