16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitební most spojí věřící se Starou Boleslaví

14. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/38 František Vaňák, 14.9.2011, Autor: Jiří Prinz

Významnou novinku přichystali na předvečer letošních oslav svátku sv. Václava organizátoři Národní pouti do Staré Boleslavi. Na úterý 27. září od 19 hodin naplánovali celonárodní modlitební most.

„Sejděme se všichni tam, kde jsme doma, zvláště na místech připomínajících svatého Václava. Rodiny, sousedé, staří s těmi nejmladšími, ale i věřícími s nevěřícími – za vyzvánění zvonů vytvořme modlitební most s prosbami za národ, za jeho příznivou budoucnost,“ pozval k účasti na modlitebním mostu pražský arcibiskup Dominik Duka. Čas pro modlitební most nevybrali organizátoři náhodně: v úterý v 19 hodin totiž do Staré Bolelslavi dorazí z Pražského hradu ostatky hlavního zemského patrona sv. Václava. Světcova lebka pak bude tradičně přítomna i při hlavní bohoslužbě na staroboleslavském Mariánském náměstí, kde 28. září v 10 hodin svatováclavské oslavy vyvrcholí.

Svátek oslaví i umělci

Oslavy svátku svatého Václava mají jako obvykle vedle náboženského rozměru i svou kulturní stránku – již podvacáté probíhá mezinárodní festival duchovního umění Svatováclavské slavnosti. Pro nejširší veřejnost je od 3. září do 2. října připraveno devět koncertů duchovní hudby, které se až na dvě výjimky uskuteční v pražských sakrálních prostorech. „Návštěvníkům nabízíme program, který skutečně jinde neuslyší. V kombinaci se zajímavými lokalitami, kam lidé běžně nezavítají, tak vzniká prostor pro odpočinek a meditaci, která je přístupná všem,“ uvedla koordinátorka Svatováclavských slavností Blanka Karnetová. Další součástí letošních oslav bude divadelní symfonie brněnského HaDivadla Česká měna, kterou organizačně připravilo sdružení Dny české státnosti. „Cílem projektu je představit současné české bankovky jako jeden ze symbolů české státnosti, a proto bude zaměřen na osm osobností ztvárněných na současných platidlech. Hlavními aktéry představení budou tedy historické postavy z českých bankovek,“ sdělila Lucie Wittlichová ze sdružení Dny české státnosti. Představení se odehraje v prostorách Nové scény Národního divadla 28. září od 20 hodin, od 21 hodin je pak bude vysílat v záznamu ČT 2.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou