16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitba vede k blízkosti s Bohem

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/21 Úcta k rodičům, 2.9.2004, Autor: Anna Ferbie

Elias Vella již potřetí v České republice
Téměř tisíc pět set věřících přilákala do Koclířova u Svitav osobnost františkánského kněze Eliase Velly z Malty. Do národního centra Fatimského apoštolátu České republiky zavítal první květnový týden již potřetí. Po pěti dnech zamířil P. Vella z Koclířova na víkend do Žďáru nad Sázavou. Poté přednášel ve Městě Albrechtice, Znojmě-Hradišti a téměř měsíční putování republikou zakončí v Praze.


„V Koclířově vše odstartoval víkendový program, který byl koncipován do dvou seminářů,“ upozornil správce farnosti P. Pavel Dokládal. První nesl název Víkend za Evropu, začal v pátek večer před první májovou sobotou a pokračoval celonoční adorací.

Ráno byly souběžně zahájeny první Vellovy přednášky, které byly otevřeny široké veřejnosti. Kněz se v nich zaměřil na vnitřní uzdravení. Mše svaté byly slouženy v přírodním areálu na hoře Blahoslavenství za chrámem sv. Alfonse z Liguori, kde se vloni v říjnu uskutečnilo Díkůvzdání Fatimy. Od pondělí pak přednášejícímu naslouchaly dvě stovky účastníků exercicií. V průběhu pěti dnů se přítomní dozvěděli o různých způsobech modlitby.

VYPNĚTE SI MOBILY
„Možná očekáváte, že vám předám nějaké techniky, jak se modlit. Modlitba ale není technika. Modlitba je potřeba. Pokud se dva lidé mají rádi, tak techniky už nepoužívají. Čím větší je naše intimita a blízkost s Bohem, tím více s ním potřebujeme být. Do té doby, než se nám modlitba nestane potřebou, musíme mít vnitřní kázeň a udělat si na ni čas,“ řekl P. Vella.

Poté přítomné upozornil, že kdo není zvyklý, neměl by si na modlitbu zvolit příliš dlouhou dobu, protože to nemusí zvládnout. Zpočátku to může být jen pět až deset minut, kdy budeme sami před Bohem. „Pokud zůstanete sami, vypněte si mobily i zvonky. Je to důležité, protože těch pár minut vám může dát nový impuls pro celý den a prožijete jej ve větší přítomnosti Boha,“ uvedl mimo jiné kněz.

„Letos jsem přijela podruhé. Duchovní pobyt mi tady dává určitě víc než nějaká exkluzivní dovolená. Odráží se to v celém mém životě,“ svěřila se Libuše Tesaříková z Hodonína.

„Účast na exerciciích mi napomáhá v zakotvení ve víře, ověření si určitých věcí, které člověk jen tušil. Rozšířil jsem si poznatky, které jsem doma v kostele tak zřetelně neslyšel,“ podělil se o bezprostřední dojmy Václav Chládek z Valašského Meziříčí.

Františkánský kněz P. Elias Vella z Malty vedl v České republice exercicie hned na několika místech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou