26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mládí nerado naslouchá rodičovským radám

24. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/13 Koncentrační tábory, 24.3.2011, Autor: Václav Štaud

„Je to tady úžasný, o hodně zábavnější než ve škole,“ vyhrkla nadšeně Kristýna odpověď na otázku, jak se jí líbí jarní prázdniny prožité v brněnském Centru naděje a pomoci (CENAP). Týdenní kurz s názvem Být sama sebou měl za úkol pomoci dívkám ve věku, kdy si začínají uvědomovat svoje dospívání.

Během naší návštěvy se jedna ze skupinek právě zabývá zdravou výživou. Lektorka se nejdřív zamýšlí nad chybou, kterou dělá Lucie, když každý den vybíhá do školy bez snídaně, pak s Věrou uvažuje o správném množství a kvalitě nápojů – nejlepší prý je obyčejná voda z vodovodu. Ostatní živě reagují. V minulých dnech měly možnost poznat a vyzkoušet si například správné způsoby komunikace a popovídat si o lásce a vztazích vedoucích ke šťastnému manželství či o důležitosti úcty k životu od jeho početí až po smrt. Stranou nezůstala ani sexualita a děvčata si odnášela důležité informace i k problematice lidské plodnosti. Nyní už je čeká jen závěrečný den zaměřený na péči o zevnějšek. V besedě věnované kosmetice a kadeřnictví se dozví, co které opravdu sluší, a budou mít možnost si to pod odborným dohledem také prakticky vyzkoušet. „Tento kurz doporučila mojí mamince přítelkyně z našeho sboru Křesťanské společenství,“ vypráví patnáctiletá Kristýna. Také ostatní děvčata se svěřují, že je k návštěvě kurzu přivedly jejich matky. „Ano, je to i pomoc rodičům,“ reaguje vedoucí občanského sdružení CENAP Ludmila Lázničková, „protože tato věková skupina už nerada naslouchá rodičovským radám. A je nezbytné, aby někdo mládeži přátelsky vysvětlil, že lidské vztahy mohou vypadat i jinak a lépe, než je pokřiveně ukazují běžná média. Chceme, aby dívky obstály v krizových situacích, které je dříve nebo později dostihnou,“ dodává Lázničková. Podobný týdenní kurz nabídne CENAP děvčatům i o letních prázdninách. Bude rovněž zdarma, protože na projekt se podařilo získat zdroje z Evropského sociálního fondu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou