16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mládež opravuje křížovou cestu

20. 3. 2013

|
Tisk
|

Většina katolíků přichází s křížovou cestou do styku jen v době postní, mladí lidé ze severu Moravy se jí však zabývají celý rok. Rozhodli se totiž opravit kapličky křížové cesty vedoucí z Nového Jičína do Štramberku.

Vydání: 2013/12 Papež František stále překvapuje, 20.3.2013, Autor: Jiří Gračka

Na počátku iniciativy stála touha mladých lidí setkávat se v přírodě. „To nám umožnila právě tato křížová cesta. V minulosti ovšem utrpěla značná poškození, některé kaple byly i zbourány,“ vysvětluje Michaela Kubrická, mluvčí mládeže novojičínského děkanátu, proč se společně rozhodli památku zachránit.

Čtyřicítce mladých lidí se dosud podařilo opravit několik kaplí a pročistit stezku mezi nimi. „Místy jsme se museli doslova prosekat, protože zde za dobu, kdy cesta nebyla využívána, vyrostly keře a stromky,“ popisuje mluvčí. Letos budou podle ní opraveny zbývající kaple a na místě čtyř zbouraných budou vztyčeny kříže.

Tuto iniciativu si pochvaluje P. Dušan Zelina, kaplan pro mládež novojičínského děkanátu. „Je dobře, že jen nesedí se založenýma rukama, ale dělají, co má smysl,“ říká kněz, který projekt podporuje nejen každodenní modlitbou. „Před kněžskými studiemi jsem pracoval jako stolař, proto jsme společně s bratrem a otcem vyrobili dva ze čtyř křížů pro cestu,“ svěřuje se P. Zelina.

Největší díl při rekonstrukci však odvádějí sami mladí lidé. „To byl také jeden ze záměrů – dát jim příležitost vyzkoušet si práce od projektového řízení přes jednání s úřady až po stavební úpravy,“ ozřejmuje Kubrická, podle níž mládež spolupracuje s odborníky například při odvlhčení kapliček.

„Veřejnost nám pomáhá i finančně, přispěli například EU, Nadace Vodafone či místní farníci. Snažíme se vše provádět svépomocí, a náklady jsme tak snížili více než trojnásobně,“ říká mluvčí a dodává, že důležitější než rozměr finanční je pro ně ten duchovní: „Svou účastí zanechá každý na stavbě kus sebe a vytváří si k sakrálním objektům živý vztah.“

Přínos projektu oceňuje i P. Zelina. „Mladí lidé křížovou cestu opravují rádi a nezištně – vnímají to jako dílo svých předků. Doufám, že do budoucna nezůstanou u oprav a budou zde pokračovat i v modlitbě,“ uzavírá kněz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou