26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní kongres dětí v Brně

9. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/41 Proč lžeme?, 9.10.2007

Tváře pomalované divokými barvami, na hlavách čelenky a křepčící „domorodci“ – tak to vypadalo první říjnovou sobotu v Brně. Rej se nevyhýbal ani zdejším kostelům. Spíš naopak. Probíhal zde totiž již třetí ročník celostátního Misijního kongresu dětí.

Pět brněnských kostelů se během soboty imaginárně přesunulo do jednotlivých kontinentů. Například minoritský kostel představoval Afriku – děti tam podle organizátorů „poznávaly svět jako Boží chrám nevytvořený lidskou rukou, ale plný divoké přírody, zvířat a lidí“. Kostel svatého Tomáše se zase proměnil v Ameriku, návštěvníci se zde naučili hymnu Papežských misijních děl česky a španělsky, vyráběli totolan a vakšupi. Jako správní indiáni už pochopitelně věděli, že se jedná o korálky a výšivky.
Program, který zahrnoval scénky, koncerty, filmy i svědectví, se v každém z pěti brněnských kostelů po hodině opakoval. Jednotliví účastníci akce tak mohli navštívit všechny kontinenty. Kolem katedrály na Petrově stály stánky misijního jarmarku, ve kterých byly k dostání materiály Papežských misijních děl, kalendáře, růžence i výrobky dětí. Návštěvníky zaujala misijní olympiáda, soutěže, hry a speciální misijní koláče.
Mezi příjemná překvapení patřilo také to, že apoštolský nuncius Diego Causero zahájil vstupní obřady bohoslužby v češtině. Další jeho slova byla překládána. „Svatý otec vám, děti, posílá pozdrav. I vy ho můžete pozdravit. Zakřičte, aby to bylo slyšet až do Říma,“ vybídl je nuncius. K tomu, aby děti během dne navštívily prezentaci všech kontinentů, potřebují podle nuncia velké oči. K tomu, aby se vcítily do potřeb dětí, které tam žijí, pak velké srdce. „Jsem rád, že obojí máte,“ pochválil nuncius své malé posluchače. Místo nemocného biskupa Vojtěcha Cikrleho kázal v katedrále P. Jiří Šlégr, ředitel Papežských misijních děl v ČR. S dětmi to evidentně umí: „Pán Ježíš neřekl: Jděte jen do své farnosti nebo do své diecéze. Řekl: Jděte do celého světa. A co dodal? Dělejte si tam, co chcete? Ne, řekl: Hlásejte tam evangelium.“
Na Misijní kongres dětí přijelo kolem 1200 dětí. Byli zde zahraniční hosté, několik biskupů, řada kněží a sympatizantů.
Hlavním koordinátorem Misijního kongresu dětí je Papežské misijní dílo dětí, jehož nejvyšším představitelem je Svatý otec. Akce předznamenala Misijní neděli, která letos připadne na 21. října.
ALEŠ PALÁN, MARTINA JANDLOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou