16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ministranti z celé diecéze se sjeli do Brna

26. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006, Autor: Václav Štaud

Dvanáct brněnských farností připravilo minulou sobotu program pro ministranty z celé diecéze. Velké starosti s místem konání si nemuseli dělat v Brně-Žabovřeskách, kde je součástí farnosti salesiánská oratoř. Chlapcům, kteří sem přijeli z Břeclavska, Hodonínska a Rosicka, otevřeli všechna svá hřiště a klubovny.

Po celém Brně v tento den probíhaly všemožné sportovní turnaje a o ministranty se staraly nejen farnosti. Oddíl řečkovických skautů například připravil pro své hosty z Blanenska a Boskovicka v blízkém lesoparku westernový zážitek. „Použili jsme oblečení a rekvizity vyrobené pro letošní táborovou hru. Kluci mohli přelézat po lanové lávce a soutěžit v dalších šesti disciplínách. Myslím, že spokojení byli i s pohoštěním, které je čekalo na faře,“ usmívá se vedoucí oddílu Česlav Ulrich.
Ve všech farnostech začínal program modlitbou v kostele a celý den uzavřela mše svatá. Při odpolední pouti do brněnské katedrály sloužil ministrantům mši svatou biskup Vojtěch Cikrle. Připomněl jim, že slovo ministrant má původ v latině a znamená služebník. „Vy však nejste služebníky pana faráře, ale samotného Krista. Kostelní služba má pokračovat všude, kam přijdete. Ježíši služte i ve svých bližních a vždy se chovejte tak, aby na vás lidé poznali, že jste Kristovi,“ povzbuzoval biskup ministranty.
V katedrále byly vyhlášeny i výsledky katechetického testu, který během dne absolvovali všichni účastníci pouti. Vítězem se stalo družstvo děkanství ze Žďáru nad Sázavou.
Když se více než čtyři stovky účastníků pouti vyhrnuly na petrovské nádvoří, přišel čas i na mnohá přátelská setkání s kněžími, kteří odešli do nových působišť.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou