26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Martin David. Nový pomocný biskup

11. 4. 2017

|
Tisk
|

Prvního pomocného biskupa ve své historii má ostravsko-opavská diecéze. Papež František jím v pátek 7. dubna jmenoval Mons. Martina Davida, dosavadního generálního vikáře.

Vydání: 2017/15 Martin David. Nový pomocný biskup, 11.4.2017



Radostný pátek, tak by se dal nazvat sedmý dubnový den, kdy papežský nuncius Mons. Giuseppe Leanzi po modlitbě Anděl Páně v ostravském kostele sv. Václava oznámil jméno nového pomocného biskupa. Když zaznělo jeho jméno, všichni přítomní spolupracovníci kurie, pracovníci TV Noe a farníci z Moravské Ostravy začali spontánně tleskat. V některých očích se objevily i slzy radosti. Úsměvem nešetřil ani diecézní biskup František Václav Lobkowicz, který svého generálního vikáře nazval svým alter egem.
Jméno bude do Velikonoc, řekl biskup. A stalo se
Pokorná, ale i vtipná byla první slova Mons. Martina Davida v nové službě. Že bude dobrým pastýřem, který myslí hlavně na své ovečky, ukázalo jeho gesto hned pár minut poté. Sestoupil totiž mezi přítomné s velkou kyticí a kolegyni z kurie popřál k jubileu, které ten den slavila.
„Osobně bych si v srdci přál s pomocí Boží alespoň trochu naplnit to, za co jsme v modlitbě za dobrou volbu pomocného biskupa prosili: Abych byl biskupem, který se Bohu líbí a byl jeho obětavým a věrným služebníkem po vzoru velkých biskupů sv. Martina a sv. Karla Boromejského,“ řekl krátce po svém jmenování Martin David.
O pomocného biskupa požádal Svatého otce na konci loňského roku biskup František Václav Lobkowicz. Už v lednu odhadoval, že by jeho jméno mohlo být známé do Velikonoc. A skutečně. Na prahu Svatého týdne navštívil Ostravu papežský nuncius Mons. Giuseppe Leanza a jméno pomocného biskupa oznámil.
Mechanik z kopřivnické Tatry
Martin David se narodil v roce 1970 v Čeladné (okres Frýdek-Místek). Po maturitě na Středním odborném učilišti strojírenském v Kopřivnici začal pracovat jako mechanik strojů a zařízení ve státním podniku Tatra Kopřivnice. V letech 1989–1990 absolvoval základní vojenskou službu a po ní až do roku 1993 pracoval v kopřivnické Tatře.
Od roku 1991 začal při zaměstnání dálkově studovat teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. 24. června 2000 přijal v katedrále Božského Spasitele v Ostravě z rukou biskupa Františka Lobkowicze kněžské svěcení.
Od roku 2000 do roku 2007 byl také pověřen službou kaplana pro mládež v děkanátu Opava. V roce 2008 jej biskup František Lobkowicz jmenoval generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou