26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Liturgický prostor ještě čekají změny

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/17 Církev a média, 3.9.2004, Autor: Jiří Macháně

O rekonstrukcích presbytářů jsme hovořili s P. Emilem Soukupem, duchovním správcem katedrální farnosti u sv. Bartoloměje v Plzni a členem diecézní liturgické komise.
V mnoha kostelích v Česku dosud neproběhlo uspořádání presbytáře podle koncilní konstituce O posvátné liturgii. Proč?
Úprava liturgického prostoru byla v řadě kostelů realizována, ale často jen prozatímní. Provizorní úpravy měly své důvody. Šlo o to vyzkoušet, jak bude nový presbytář vypadat, a kněží chtěli brzy sloužit čelem k lidu, aby liturgie odpovídala reformě II. vatikánského koncilu. Od vydání konstituce O posvátné liturgii však už uplynulo celých 40 let, a proto by dnes všechna prováděná řešení měla být definitivní. Přesto se tyto úpravy odsouvají na dobu, kdy farnost nastřádá peníze, jejichž nedostatek je nejčastěji příčinou nedokončených adaptací interiérů chrámů. Je to záležitost poměrně drahá, protože zařízení presbytáře by mělo být z ušlechtilých materiálů - nejčastěji z kamene. Při změnách nelze kromě oltáře pevně spojeného se zemí zapomínat ani na ambon či na vhodné umístění svatostánku a křtitelnice.
K úpravě liturgického prostoru dává souhlas diecézní biskup na základě doporučení diecézní liturgické komise, architektů a odborníků na liturgiku. Protože jsou kostely často památkově cenné, k úpravám se vyjadřují též orgány památkové péče.
Nové, vznikající kostely tu nemají být jen pro to 'posvátné'...
Každý nový kostel má mít také zázemí pro setkávání farnosti, vyučování náboženství a další aktivity farního společenství. Činnost církve se totiž nemůže omezit jenom na konání bohoslužeb. Proto má u nových staveb prostor kaple či kostela více funkcí. Část, kde se lidé shromažďují k bohoslužbám, se může oddělit pohyblivými dveřmi, nebo se může naopak rozšířit. Když se liturgický prostor oddělí, mohou se zde konat různá setkání, sympozia, přednášky a podobně.
Stojí nebo staví se už takovéto sakrální stavby?
Příkladem může být farní centrum sv. Prokopa v Praze-Nových Butovicích. Kostel má dobré zázemí a variabilní prostory pro setkávání. Podobně je tomu i u kaple sv. Maxmiliána Kolbeho v plzeňské Meditační zahradě. Ve stadiu zrodu je společenské centrum v Praze na Jižním Městě-Opatově. Obec tam chce vybudovat ekumenické centrum, jehož součástí má být kaple. Další prostory bude pro své účely užívat také obec.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou