26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidovci 'grilovali' kandidáty na předsedy

17. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/47 Bílá hora, 17.11.2010

Velmi neobvyklou akci na české politické scéně uspořádala minulý pátek jediná strana v Česku, která má v názvu křesťanství – KDU-ČSL. Do Městské knihovny v Praze sezvala všechny, kdo se o tomto víkendu chtějí utkat v boji o předsedu strany, a vyzvala několik vybraných hostů a veřejnost, aby je zahrnuli palbou otázek.

Už od prvních minut této předvolební diskuse bylo ovšem jasné, že se nepodaří dostát původnímu záměru. „Pozvali jsme všech pět kandidátů na předsedu strany, tři z nich se ale bohužel z různých důvodů omluvili,“ zahájil těmito slovy „grilování“ mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek. Otázkám tedy čelila pouze úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová a bývalý místopředseda Mladých křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek. Role moderátora se ujal novinář Milan Šíma, na pódiu se objevil i historik Jaroslav Šebek, politoložka Vladimíra Dvořáková, ekonom Martin Kupka a komentátor Petr Nováček. Otázky přicházely předem e-mailem, menší prostor dostali i lidé z publika. Oba kandidáti měli nejprve dvě minuty na představení své koncepce vedení strany a pak už jen reagovali na otázky. Během hodiny a půl se dotkli mnohých témat – názvu strany, programu, podpory reforem, receptu na úspěch ve volbách, ale třeba i podpory výstavby mešit. Z řad diskutujících zazněly i kritické hlasy. Například paní Šafaříková z Prahy 6 dala jasně najevo, že ani jednoho z kandidátů nepovažuje za dostatečnou osobnost pro vedení strany. „Navíc jste oba spolupracovali s Cyrilem Svobodou, a podíleli se tak na rozkladu strany,“ vmetla kandidátům do tváře. Většina přítomných členů KDU-ČSL však při neformálních hovorech po skončení akce ocenila odvahu obou kandidátů čelit bez přípravy otázkám.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou