26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidé, kteří přinášejí vězňům naději

16. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/12 Křižové cesty, 16.3.2011, Autor: Václav Štaud

„V českých věznicích potřebuje naši službu dvacet tisíc lidí. Rozdáváme mezi vězni naději a v těch, kdo neznají Krista, se snažíme probouzet touhu po křtu,“ uvedl na pátém setkání katolických spolupracovníků ve vězeňské pastoraci konaném minulou sobotu v Pardubicích biskup Josef Kajnek, jenž stojí v čele Rady ČBK pro duchovní službu ve věznicích. Na setkání zazněla řada informací, ale i strhující svědectví jednotlivých účastníků.

Na duchovní práci s vězni se podílí nejen profesionální vězeňští kaplani, ale i řada kněží a jáhnů, kteří tuto službu vykonávají vedle vlastních povinností a k tomu ještě vytvářejí skupiny laických dobrovolníků – například do vinařické věznice přichází pravidelně skupina pražských seminaristů. „Mladé lidi z naší farnosti tato služba nadchla. Mezi nimi a vězni v Rýnovicích se už vytvořily dlouhodobé vazby, mnozí dokonce byli svým uvězněným přátelům u křtu za kmotry. Také duchovní obnovy, do nichž je kromě kněze či jáhna zapojeno víc lidí zvenčí, jsou ve vězení přijímány velmi dobře,“ představuje svou desetiletou aktivitu jáhen Jiří Maxa z Brna-Lesné. Na setkání zazněly i zkušenosti z věznic v Praze-Ruzyni, Plzni-Borech, Ostravě, Olomouci, Kuřimi, Liberci, Litoměřicích, Bělušicích či na Mírově. „Musíme ale také umět překonávat neúspěchy a pravidelná zklamání,“ připomíná i negativní zkušenosti hlavní kaplanka Vězeňské duchovní služby v ČR Květoslava Jakubalová. Všichni, kdo duchovně pomáhají vězňům, se musí podrobovat přísným pravidlům a to není vždy příjemné – shodně konstatovali účastníci pardubického setkání. Zároveň však dosvědčili, že jejich služba nachází u pracovníků věznic stále větší zájem a vstřícnost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou