26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kostel jako memento budoucím generacím

31. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/31 Svobodní zednáři včera a dnes, 31.7.2007

Několik stovek lidí se za krásného slunečného počasí sešlo minulou sobotu ve Staré Vodě ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Konala se zde již tradiční pouť ke svaté Anně. Starovodský kostel, zničený v minulosti sovětskou armádou, má nyní nový vnější plášť, střechu a podlahu. Také ruiny, které ho obklopovaly, zmizely.

Zásluhu na tom mají především čeští i zahraniční skauti, kteří se na obnově poutního areálu již několik let podílejí. Spolupracuje s nimi Armáda ČR, v jejímž majetku kostel a kaple jsou. Hlavním zdrojem peněz jsou dary německých starousedlíků, kteří nechyběli ani na sobotní pouti.
Mši svatou celebroval P. František Hanáček z Olomouce. Pak se vydal průvod k nedaleké nově vysvěcené kapličce, v níž vyvěrá pramen Královské studánky. Vnitřek kostela je stále ve špatném stavu. Stěny nesou množství nápisů v azbuce, omítky jsou otlučené, malby takřka zmizely. „Kostel je sice ve špatném stavu, ale myslím, že celý ho opravit do původní podoby by nemělo smysl. Dnešní mladá generace už si neumí představit, jak sovětská okupace vypadala. Mohl by sloužit jako memento,“ domnívá se P. Hanáček. S jeho míněním souhlasí i Josef Schmid, zástupce přednosty újezdního úřadu Libavá: „Připomínal by doby minulé. Ale kostel je památkově chráněný, takže se stále řeší nutné úpravy, aby byl plně funkční.
(jej)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou