26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když zamíří do kláštera

30. 1. 2018

|
Tisk
|

„Chci k vám do kláštera.“ Co takové větě předchází? A jak pomoci při hledání povolání? Na Velehradě se tím zabývali zasvěcené osoby a kněží, kteří se věnují mladým lidem při rozlišování jejich životní cesty.

Vydání: 2018/5 Biskupská posila v Praze, 30.1.2018, Autor: Jiří Macháně

 
Řeholníci a řeholnice slaví na svátek Uvedení Páně do chrámu (2. února) Světový den zasvěceného života. V těchto dnech přijíždějí do center diecézí za svými biskupy. I proto Velehrad v minulém týdnu hostil národní setkání těch, kdo mají pastoraci povolání na starosti.
O problémech mladých lidí a jak jim pomáhat je nést zde přednášel i německý jezuita a prorektor Papežské gregoriánské univerzity Hans Zollner. „Zdůrazňoval především jejich zranitelnost,“ vysvětluje P. Jiří Kupka, který má pastoraci povolání v rámci ČBK na starosti, a dodal: „Naslouchat, umět mlčet a být empatický jsou podle něj tři odpovědi na potřeby dnešních mladých lidí.“
„Tento formační kurz neznamená učit se, jak někoho zlanařit do kláštera. Má nám pomoci, abychom byli v dialogu s mladými lidmi profesionální, lidští a neuzavírali svobodu hledajících najít si svou cestu životem,“ zdůrazňuje P. Kupka. Ať už se rozhodnou vstoupit do manželství, nebo zabušit na dveře semináře či kláštera.
Poznej nás
Co se vlastně stane, když se některá dívka odhodlá a zazvoní například u sester boromejek? Podle jejich představené Bohuslavy Kubačákové mladé ženy, které u nich zaklepou, činí další krok v hledání a rozlišování svého povolání. „Řeholní povolání je Boží dar. I když rozhodnutí ke vstupu je samo o sobě důležité, není tím proces rozlišování zdaleka ukončen. Je třeba naslouchat, sledovat a pokračovat ve formaci,“ popisuje svou zkušenost sestra Bohuslava.
„Když mladá žena přijde požádat o vstup do kláštera, nabídnu jí možnost poznávat naši spiritualitu. Domluvím se s ní, jak by nás mohla poznávat při návštěvách, doprovázení, zapojit se do činnnosti,“ popisuje sestra Bohuslava. Teprve později rozhoduji, zda dívku přijmu dál do formace. „Máme na zřeteli, aby pro ně vstup do kláštera nebyl útěkem nebo hledáním zajištění,“ zdůrazňuje představená boromejek. Z těch, které projeví zájem o vstup do kláštera, nakonec zůstává asi jedna třetina.
Žij s námi
Také sestry trapistky v Poličanech zvou dívky, které je osloví, ke společnému životu: „Zveme je, aby přišly, viděly a prožily nějakou dobu v našem domě pro hosty. Účastní se liturgie a žijí náš denní režim. K ničemu je to ale nezavazuje,“ vysvětluje převorka poličanského kláštera sestra Lucie. Mladí lidé podle ní chtějí zkušenost kláštera osobně zažít. „Pokud nejde jen o samoúčelné ‚chtít zakusit emoce‘, je to pozitivní. Nejde o teorii, ale o to, že si mladá dívka ověří, jestli má, či nemá povolání, a to v konkrétním vztahu s naším životem a komunitou,“ zdůrazňuje převorka.
Situaci, kdy mladá dívka přijde do kláštera, a pak zjistí, že to není její povolání a odejde, považují sestry za normální. Téměř žádná z dívek neprožila tento krok jako selhání nebo ztrátu času, ale jako pozitivní zkušenost, která jí pomohla v růstu. „Bůh ji sem povolal sice ne navždy, ale pro její dobro,“ říká sestra Lucie. Přestože je život trapistek náročný, rozrostl se za deset let od založení kláštera počet českých sester z původních tří na sedmnáct. „A pokud třeba nějaká dívka odejde, vdá se, žije v křesťanském manželství a má děti, nepociťuji to jako něco, co náš klášter ztratil, ale jako něco, co získala česká církev,“ uzavírá sestra Lucie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou