26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když se v klášteře řekne půst...

7. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/10 Exorcisté, 7.3.2007, Autor: Jiří Macháně

Postní doba je v plném proudu. Všichni křesťané usilují v těchto čtyřiceti dnech o intenzivnější modlitbu, odříkání a také svým bližním se snaží věnovat více pozornosti. Jak „se pozná“ toto období liturgického roku za zdmi klášterů?

„Na začátku postu nás opat vyzývá k většímu ztišení a abychom lépe plnili své povinnosti. Každý si máme dát svůj soukromý postní závazek,“ vysvětluje bratr Gilbert ze strahovského premonstrátského kláštera v Praze. Řeholníkům také „přibyl“ jeden postní den v týdnu. „Kromě pátku také středa. K jídlu se po celých čtyřicet dní nepodává pivo a vaří se jednodušší jídla. U oběda se oproti zbytku roku mlčí a večer se čte ze sv. Augustýna,“ dodává bratr Gilbert. V úterý a v pátek pak mívají strahovští premonstráti křížovou cestu.

BENEDIKTINI PŘÍSNĚJI
U benediktinů na pražském Břevnově se maso objeví na stole jen v neděli a ve čtvrtek. Ani tady v postě k jídlu nepijí jinak běžně dostupné pivo. Jak říká tamní převor P. Prokop Siostrzonek, ačkoliv řeholníci žijí ve společenství, to podstatné se odehrává v každém jednotlivci. „Podle Benediktovy řehole předloží každý ze členů komunity své postní předsevzetí svému představenému. Takže se mi i tentokrát sešly lístečky se závazky, kterým jsem buď požehnal, nebo když jsem viděl něco neúměrného, tak bratrovi doporučuji pustit se do svého předsevzetí jinak,“ říká P. Siostrzonek. Jak prozrazuje, objevují se nejen předsevzetí jak zkrotit tělo i ducha, ale i závazek přečíst konkrétní knihu.

VÍCE ADORACÍ
„Naším letošním hlavním postním úkolem je snaha o větší vzájemnou trpělivost,“ říká provinční představená kongregace sester sv. Hedviky z Břežan u Znojma Anežka Kozubíková. Společenství se věnuje péči o postižené, zanedbané a opuštěné děti. „Denní řád se u nás proto příliš měnit nemůže. Je totiž podřízen službám v našem ústavu. Snažíme se ale prožít co nejvíc individuálních i společných adorací k načerpání duchovních sil,“ prozrazuje sestra Anežka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou