16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když Cožejáci zpívají

29. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/40 Papež Benedikt XVI. v České republice, 29.9.2009

COŽE…?! Právě takový je název pěveckého školního sboru z Ječné ulice v Praze. Vede ho učitel hudební výchovy a latiny Vít Náměstek.

„Název souboru nemá hlubší význam. Když jsem se ptal studentek, jak se bude naše těleso jmenovat, otázka je zaskočila a odpověděly: ,Cože?‘ Tak jsme u toho zůstali a členové souboru si říkají Cožejáci,“ vysvětluje vznik netypického označení sbormistr.
Vít Náměstek pracuje se sborem pět let. Sborový zpěv se na škole provozoval i předtím, ale jak říká ředitelka zdejších škol Marie Hotmarová, právě její mladý kolega mu vtiskl novou tvář. A to přesto, že obsazení sboru se každý školní rok mění. Jak se střídají ročníky, není stálý ani počet zpěváků; průměrně jich bývá kolem patnácti. Problémy bývají s mužskými hlasy, protože vzhledem k charakteru škol zde převažují dívky; kluci navíc v tomto věku často ani o zpěv zájem nemají. „Zaměřujeme se tedy na díla trojhlasá, kde mužský part zpívám já sám – a přitom diriguji,“ vysvětluje Vít Náměstek.
Vzhledem k tomu, že sbor působí na církevní škole, má v repertoáru duchovní, klasické i moderní skladby. COŽE…?! se snaží o skutečně široký žánrový záběr: od hudby pro liturgické účely, spirituály až po africké písně a moderní kompozi- ce.
Sbormistr pokládá COŽE…?! za standardní školní sbor, který se snaží především zpestřovat školní kulturní život: zajišťuje doprovod při slavnostních mších, zpívá při maturitách a imatrikulacích. Cožejáci ale vystupují i mimo školu, letos například obstarali hudební doprovod při mši svaté na arcidiecézním setkání mládeže v Praze-Kobylisích. O Vánocích a Velikonocích si někdy Cožejáci stoupnou do vestibulu metra a zpívají kolemjdoucím. Nebo se postaví do parku na nedalekém Karlově náměstí a koncertují lidem pro radost. COŽE…?! zpívá i při Tříkrálové sbírce. „Tyto spontánní aktivity tryskají ze srdcí studentek, já se jim pouze nebráním,“ usmívá se sbormistr. Sám se přitom v oboru profesionálně vzdělává, nedávno absolvoval bakalářské státnice v oboru sbormistrovství.
Sbor zkouší každý týden dvě hodiny, tato pravidelná setkání jsou zpestřována o různá soustředění, výlety a další sborové akce, jako je například zapojení se do produkce větších pěveckých sborů. A proč se do COŽE…?! dívky hlásí? Vzhledem k charakteru sboru nemůže těleso sloužit jako neformální seznamka, skutečným důvodem tudíž bude zřejmě jejich skutečný zájem o hudbu a zpěv.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou