26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katedrálu sv. Mikuláše zaplnila otevřená srdce

1. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/14 Květná neděle, 1.4.2009

Je podvečer pátku minulého týdne. Před českobudějovickou katedrálou sv. Mikuláše rozvěšují dva mládenci barevná papírová srdce. Zvou tak kolem- jdoucí na Večer otevřených srdcí. Diecézní centrum mládeže spolu s děkanstvím sv. Mikuláše připravilo bohatý program.

Začíná se mší, kterou celebruje českobudějovický pomocný bikup Pavel Posád. Na závěr mše zaznívá informace, že večer je opravdu otevřený, může se přicházet či odcházet podle libosti a potřeby. „Pozvěte sem své známé, i nevěřící – tento večer je pro každého a je jedinečnou příležitostí změnit svůj život,“ vyzývá Pavel Posád. Světla v prostřední lodi katedrály zhasla, začíná meditace nad životem. Čas pokročil, ale katedrála je pořád poměrně zaplněna a pod velkým křížem v presbytáři narůstá hrozen světel – lidé sem přinášejí spolu se zapálenými svíčkami svá přání, díkůvzdání, stesky a bolesti. V postranních lodích jsou kněží připraveni poskytnout svátost smíření, celoživotní zpověď nebo duchovní rozhovor. Kdo chce, může požádat skupinku mladých lidí, aby se s ním za něco pomodlila. U stolečků vzadu se píší dopisy – ty určené Bohu se na závěr večera spálí, ty, které lidé píší sami sobě, jim budou po půl roce zaslány zpět, aby si ověřili, jak se jim podařilo svá předsevzetí naplnit. A večer pokračuje. Na řadě je „mediální“ křížová cesta s texty, které vyšly v Katolickém týdeníku. Doprovází je promítání snímků uměleckých děl a hudba. Pokračuje se příběhy skutečných lidí, kteří našli odvahu veřejně promluvit o tom, jak Bůh zasáhl do jejich života. Následuje dlouhá adorace, meditace na téma odpuštění a na závěr přednášení přímluv návštěvníků a modlitba za obyvatele města. „Zaskočil jsem se sem schovat, venku prší. A jsem tu už hodinu – jen tak si poslouchám a přemýšlím o životě,“ prozradil jeden z příchozích, který – jak přiznal – s církví nežije. Odcházel stejně jako další účastníci večera s dárkem na rozloučenou – obálkou, v níž je mimo jiné jeden ze sedmi set obrázků od dětí z celé diecéze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou