26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Vlk zůstává další dva roky

22. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/21 Ve vaší farnosti se nesportuje?, 22.5.2007, Autor: Aleš Masner

„To jsem tady dlouho nezažil,“ komentoval dav hrnoucí se do katedrály jeden z kněží. Slavnostní bohoslužbu u příležitosti 75. narozenin kardinála Miloslava Vlka si totiž v sobotu 19. května lidé nechtěli nechat ujít.

Svatovítský chrám praskal ve švech, na což poukázal i apoštolský nuncius Diego Causero. Českého primase povzbudil slovy: „Vím, že je pro vás bolestné, když jste považován za cizince ve vlastní katedrále. Skutečnými hradbami katedrály jsou však kněží a lid této církve a vy se o ně můžete opřít.“ Zástup gratulantů se střídal během slavnosti u mikrofonu a z lavic se chvílemi ozýval potlesk, chvílemi smích. Závěrečné slovo si pak vzal oslavenec, který všem zúčastněným poděkoval a zároveň připojil horkou novinku o tom, jak je to s jeho nástupcem, o němž média horečně spekulovala: „Svatý otec zvážil mou žádost o rezignaci, ale nepřijal ji a požádal mě o setrvání v úřadě po dobu dalších dvou let. Myslím si, že mnozí čekali, že odejdu. A poněvadž mne považovali za překážku v některých jednáních, je to pro mne v tomto smyslu určitě satisfakce, že já tady zůstávám a bude nutné se smířit s tím, že v těch jednáních se budu angažovat dál,“ uvedl kardinál Vlk. Papežovo rozhodnutí přivítala katedrála potleskem.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou