26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Vlk: křesťan má volit

11. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/20 Lidová mariánská úcta, 11.5.2010, Autor: Tomáš Kutil

Přestože kardinál Miloslav Vlk pobývá momentálně v Jeruzalémě, podle svých slov i odtamtud „bedlivě sleduje církevní i předvolební scénu“ v České republice a není mu lhostejné, jak vypadá. Před pár dny proto zveřejnil výzvu, aby se křesťané zúčastnili voleb.

„Morální povinností každého věřícího člověka je zúčastnit se voleb. Vyjadřujeme tím svou spoluzodpovědnost za společnost,“ napsal kardinál a ještě ostřeji pokračoval: „Kritizovat situaci, rozčilovat se na politiky a politiku, ale nejít k volbám, to je morálně špatné a nezodpovědné.“ Zároveň však zdůraznil, že církev nikdy neoznačuje žádnou konkrétní stranu či myšlenkový proud, který by bylo dobré volit. „Každý křesťan má vlastní zodpovědnost a vlastní svědomí a rozhoduje se podle svého uvážení, i když mnohdy je to velmi, velmi těžké,“ doplnil kardinál Vlk.

Já volit půjdu

On sám deklaroval, že se voleb rozhodně zúčastní, přestože bude ještě v Izraeli. „I když jsem v cizině, půjdu splnit svou občanskou povinnost na velvyslanectví do vzdáleného Tel Avivu,“ napsal Miloslav Vlk. A jelikož bude pobývat v Jeruzalémě, bude muset kvůli vhození hlasovacího lístku do urny cestovat 120 km – vzdálenost Jeruzaléma a Tel Avivu je totiž zhruba 60 kilometrů. Co kardinála Vlka k této výzvě přimělo? Vadí mu pasivita Čechů, a tak se proti ní snaží bojovat. „Je známo, že se v posledních letech voleb neúčastní poměrně značné procento obyvatel. V tom procentu je pochopitelně i příslušná část věřících,“ vyjádřil pro KT své motivy. Zmiňuje i to, že v posledních letech vzrůstá značná nechuť k politice jako takové. „Proto má taková výzva své opodstatnění, nemůžeme si jen v závětří nepálit prsty a jednat alibisticky,“ dodal kardinál.

Plný text výzvy lze nalézt na www.kardinal.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou