26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jezuitská škola v Děčíně má první žáky

28. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/31 Olympiáda: nejen sport, i politika, 28.7.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Do nově zrekonstruovaných prostor jezuitské školy v Děčíně zasedne na začátku září prvních deset žáků. Škola určená pro žáky druhého stupně byla nedávno zařazena do rejstříku školních zařízení. Jde o první jezuitskou školu u nás po 2. světové válce.

Škola typu Nativity – inspirovaná podobnými školami ve Spojených státech – vzniká obvykle tam, kde chybí ideální podmínky. Jejím cílem je podporovat rodiny s nízkými příjmy, neúplné a pracovně přetížené rodiny. Nativity také hodlá pomáhat dětem z národnostních menšin a usnadňovat jejich integraci do společnosti.
Mezi žáky děčínské školy jsou sice děti znevýhodněné, ovšem jinak, než si jezuité představovali. Jsou tu dislektici, disgrafici, ale také děti s nadprůměrným talentem, které potřebují individuální přístup. „Není samozřejmě snadné založit křesťanskou školu v prostředí, kde více než 99 % obyvatel nenavštěvuje bohoslužby žádné z církví,“ konstatuje P. Josef Horehleď, prezident školy. „I to je důvod, proč naše kampaň za účelem získání žáků nebyla příliš úspěšná,“ dodává. Fakt, že lidé takřka nereagovali na letáčky ve školách, v poradnách a zdravotních zařízeních, ani na billboardy či reklamy v autobusech, má podle něj i jinou příčinu. „Školu jsme představovali jako projekt pro žáky ze sociálně znevýhodněných rodin,“ vysvětluje P. Horehleď, „ale lidé si pod tím představovali ten nejhorší odpad společnosti.“ Proto zůstávají děčínští občané zatím spíše ostražití.

PŘIJEDOU VIETNAMSKÉ ŘEHOLNICE
Pater Horehleď nemá obavy, že by se postupně neobjevily i děti, pro které byl projekt původně zamýšlen, tedy ty, jejichž rodinné zázemí neumožňuje plně rozvinout jejich nadání. K přednostem tohoto typu školského zařízení totiž patří, že nabízí propracovaný a pestrý celodenní program: nejen samotnou školu, ale i školní klub a pomoc s domácími úkoly. Proto je Nativity vhodná i pro děti svobodných matek, z rozvedených rodin či potomky romských nebo vietnamských rodičů.
Vietnamskou komunitu se zatím nedaří pro tento záměr získat. Pomoci v komunikaci s ní má přítomnost tří vietnamských řeholních sester, které se mají v nejbližších týdnech v Děčíně usadit. Dvě budou zaměstnané ve škole, jedna bude pracovat jako pastorační asistentka se zaměřením na své krajany. Také Romové se nových aktivit straní; prý je odradilo symbolické školné, které má rodiny žáků motivovat ke spolupráci se školou.

PODPORA MAGISTRÁTU
Ve škole se nebude vyučovat náboženství v tradičním smyslu, neboť většina dětí, které sem začnou chodit, pochází z nepraktikujících rodin. Nicméně v rámci tzv. povinně volitelných předmětů bude mít škola předmět religio-etika, který bude mít mimo jiné za cíl informovat o náboženství a odstraňovat tak ignoranci, která v náboženských záležitostech mnohde převládá.
Škola se těší podpoře města, a to prý zejména proto, že v Děčíně a okolí dosud neexistuje žádná alternativa ke státním školám. Vzhledem k nízkému počtu žáků pro ně také Nativity nepředstavuje žádnou konkurenci. Platy učitelů budou hrazeny ze státního rozpočtu, o investiční záměry se stará zřizovatel, tj. Tovaryšstvo Ježíšovo. Rekonstrukci školy podpořil dar biskupské konference USA. Více na www.nativity.cz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou