26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Je náprava vztahů mezi státem a církví na obzoru?

27. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/9 Vyplatí se život 'na psí knížku'?, 27.2.2007

Patnáct tisíc podpisů se za poslední rok objevilo pod textem Memoranda za nápravu vztahu státu a církví v ČR. Jeho autoři z Moravskoslezské křesťanské akademie výzvu předali v úterý 21. února celé řadě politických představitelů v Poslanecké sněmovně.

Hlavní požadavky memoranda ukazují na problémy, které se nepodařilo za celou polistopadovou éru úspěšně vyřešit. Jde zejména o dosud neschválenou ratifikaci již podepsané smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem (většina evropských států již podobnou úpravu vztahů schválila), vyřešení majetkového vyrovnání, které by vedlo k ekonomické samostatnosti církví či současná úprava církevního zákona, jež odmítá církvím některá ústavní práva – zejména zřizovat své instituce nezávisle na státu. Podle kněze Jiřího Koníčka, jednoho z tvůrců memoranda, je pro harmonický vztah a spolupráci nutné pracovat na tom, aby v nikom nezůstával pocit křivdy. Cestu pro řešení přetrvávajících problémů vidí proto v odpoutání od právní kontinuity předchozího totalitního režimu, aby nebyly legitimizovány jeho protiprávní a protiústavní kroky vůči církvi. To by mohlo podle Koníčka pomoci obnovit přátelský model spolupráce mezi státem a církví. Momentální situace se přitom podle místopředsedy sněmovny Jiřího Kasala zdá být vhodnou příležitostí pro dořešení přetrvávajících problémů: „Nejen stávající vládní koalice, ale i sestava ve sněmovně je způsobilá ty věci v tomto volebním období vyřešit,“ řekl. V této souvislosti nedávno navíc upozornil ekonomický časopis Euro, že řešení nahrává situace, kdy vládní legislativu a resorty kultury, financí i místního rozvoje mají v rukou křesťanští demokraté, což se dosud nikdy nestalo.

Prezidentova reakce
Na memorandum zareagoval hned ve středu 21. února prezident Václav Klaus dopisem, který zaslal jeho tvůrcům. „Pokud jde o nápravu křivd, které církve v minulosti utrpěly, domnívám se, že nikdo, ani stát nemůže tomuto požadavku dostát v plném rozsahu,“ soudí prezident Václav Klaus. Ve svém dopisu dále uvádí, že kategoricky nastolený požadavek navrácení církevního majetku není řešením. „Pokud bychom šli tímto směrem, pak bychom museli být důslední a provést naprostou odluku církví od státu. Stát by pak musel nejen zcela zastavit jakékoli toky peněz daňových (i nevěřících) poplatníků, ale i přestat uznávat plnohodnotnost církevních sňatků, zamezit začlenění církevních škol do sítě a tak dále,“ tvrdí prezident. Podle něj totiž nelze požadovat totální majetkové vyrovnání se státem a současně žádat vzájemné partnerství. V dopisu se vyslovuje pro „klidnější debatu“ o novele zákona o církvích a o smlouvě se Svatým stolcem. „Jsem si nejen jist, že zamítnutý text této smlouvy je pro český stát nepřijatelný, ale rovněž soudím, že ji věřící ke svému duchovnímu životu nepotřebují,“ napsal prezident.

PROBLÉMY JE TŘEBA ŘEŠIT
P. Gereon Tomáš Biňovec OPraem z Koordinačního výboru memoran- da na dopis prezidenta reagoval vysvětlením, že tvůrci chtěli především vzbudit pocit sounáležitosti a odpovědnosti všech občanů (hlásících se ke křesťanství) k nevyřešeným otázkám vztahu církví a státu. „S tím jsme se obrátili na ústavní a církevní činitele, protože v jejich gesci je tento rozpor napravit. Textem memoranda jsme řekli jasně, nikoliv kategoricky, co má být napraveno. Neřešení problémových témat není ku prospěchu celé společnosti. Přejme těm, kdo nesou za daný stav odpovědnost, ducha prozíravosti, statečnosti a vzájemného respektu,“ uzavírá kněz.
(čtk, kš, šp)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou