26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Je lanovka na Hostýn dobrý nápad?

20. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/8 Půst jako přežitý požadavek?, 20.2.2007

Bývalí zastupitelé obce Chvalčov nedaleko Hostýna i současná politická reprezentace obce chtějí, aby na Svatý Hostýn vedla sedačková lanovka. Záměr se však nelíbí Matici svatohostýnské, která o jedno z nejvýznamnějších poutních míst v Česku pečuje.

Více než stomilionová investice se nyní diskutuje ve Chvalčově i v sousední Bystřici pod Hostýnem. A nejen tam. „Je to něco, co nelze skloubit s poutním místem. Představa, že se po Hostýně prohánějí sněžné skútry a v sousedství hřbitova se nasazují snowboardy a lyže, je pro mě dost děsivá,“ říká předseda Matice svatohostýnské Aleš Dufek.
Podle chvalčovského starosty Antonína Stodůlky je vybudování lanovky k Hostýnu jednou z možností, jak zabránit postupnému vylidňování bystřického regionu. „Na lanovku naváže například vybudování ubytovacích a stravovacích kapacit, obchody, půjčovny lyžařského vybavení. Zvýší se tím turistický ruch regionu,“ sdělil Stodůlka. Podle Aleše Dufka se Matice snaží chápat důvody, proč obce o projekt usilují. „Nemyslím si, že by hrozila nějaká válka mezi námi a místní samosprávou. Snažíme se vcítit do pozice obcí, které chtějí získat hmotný profit z blízkosti Hostýna. Proto vysvětlujeme v rámci mikroregionu svou pozici a spolupracujeme na výsledku přijatelném pro všechny,“ říká Dufek.
Na projekt je již zpracovaná studie, která počítá hned s několika variantami výstavby. Nejdražší je záměr vybudování sjezdovky s lanovkou s celoročním provozem. „To z naší strany vůbec nepřichází v úvahu. Teoreticky můžeme hovořit jen o lanovce, ale to by musely následovat poměrně náročné úpravy areálu na Hostýně, které by oddělily jeho duchovní a tichou část od rušné oblasti,“ zdůrazňuje předseda Matice. Obec Chvalčov nyní vede intenzivní jednání se všemi dotčenými stranami. K projektu se totiž musí vyjádřit také ochránci přírody. Na Hostýně totiž nestojí jen poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie, ale v okolních lesích je například i ptačí rezervace či genová základna bukových porostů. „Svatý Hostýn je jedinečný, zatímco sportovní areály vyrůstají jako houby po dešti. Díky tomu, že je Hostýn zatím uchráněn komercionalizace, mohl by se stát malým středoevropským Santiagem de Compostelou,“ uzavírá Aleš Dufek.
JIŘÍ MACHÁNĚ, čtk
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou