26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

„Jděte k volbám!“ vyzývají biskupové

9. 10. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/41 „Jděte k volbám!“ vyzývají biskupové, 9.10.2012, Autor: Jiří Prinz

„Nedejme šanci stranám, které demokracii jen předstírají, ale ve skutečnosti jsou založeny na klientelismu, na vlastním prospěchu a nehledí na blaho této země. Poznáme je i podle slovníku, který užívají proti svým protivníkům, poznáme je podle ‚hodnot‘, kterými se zaštiťují, ale podle nichž nejednají“ – stojí v prohlášení, které minulý týden zveřejnila Stálá rada České biskupské konference. Podle biskupů je v nadcházejících volbách důležitý každý hlas, který by podpořil svobodu a demokracii v naší zemi, a proto vyzvali věřící, aby šli k volebním urnám. „Chceme-li něco změnit, máme šanci začít u sebe a také se zúčastnit voleb. Naše omrzelost a uražená neúčast může způsobit, že se váhy nakloní na stranu, kterou bychom si přáli nejméně,“ varují biskupové. (Celý text přinášíme na straně 2.)

Takové sdělení je podle politologa Michala Pehra právě v dnešní době velice potřebné. I když se totiž na první pohled zdá, že je v naší zemi extremismus pod kontrolou, ve společnosti je podle jeho slov cítit napětí. „Například výbuchy hněvu v severních Čechách naznačují, že je tu cosi v nepořádku a že by k nějakému společenskému otřesu opravdu mohlo dojít,“ míní Michal Pehr a dodává, že i slova biskupů o „předstírané demokracii“ některých stran jsou zcela na místě. „Strany jako by měly své programy jen jako takovou zástěrku. Občané to vidí, a přestávají pak tomuto systému důvěřovat. Když 60 % voličů nejde k volbám, je to nebezpečné znamení.“

Volby do krajských zastupitelstev proběhnou 12. a 13. října a podle předvolebních průzkumů je v nich jasným favoritem ČSSD. Právě sociální demokraté přitom do předvolební kampaně vnesli v naší novodobé historii dosud nevídaný prvek – antiklerikalismus. V souvislosti s probíhající snahou vlády o majetkové narovnání státu s církvemi líčili katolickou církev jako nenasytnou a mocichtivou organizaci, která by – jak informuje její nejnovější předvolební plakát – mohla v restitucích získat a následně i prodat dokonce samotný Pražský hrad. (Více k tématu na straně 2.)

Ačkoli se biskupové proti agresivní a demagogické kampani socialistů několikrát ohradili, ve svém předvolebním prohlášení se přímé konfrontaci s ČSSD vyhnuli. „Z čistě osobního hlediska si myslím, že by nějaká reakce ze strany představitelů církve na bezprecedentní kampaň sociálních demokratů byla i v jejich předvolebním poselství na místě, na druhé straně si musíme uvědomit, že církev musí zůstat nad stranami. A nezapomínejme také na to, že nemalá část věřících voličů nemá ráda, když se jim říká, koho mají či nemají volit. Proto tomuto postupu biskupů rozumím,“ uzavírá politolog Michal Pehr.

Se svým osobním poselstvím se k věřícím voličům obrátil minulou neděli v otevřeném dopise olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou