16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jan Baxant stojí v čele litoměřické diecéze

24. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/48 Žít v souladu s přírodou, 24.11.2008, Autor: Jiří Macháně

Mše svatá minulé neděle nenechala věřící ve farních chrámech litoměřické diecéze na pochybách, že po půl roce mají nového biskupa. Na bohoslužbách při eucharistické modlitbě totiž zněla prosba „za našeho biskupa Jana“. Den předtím nedávno papežem jmenovaný Jan Baxant přijal v katedrále sv. Štěpána biskupské svěcení.

Už hodinu před začátkem slavnosti se to na litoměřickém Dómském náměstí hemžilo lidmi. Dorazili nejen místní, ale přijeli věřící z mnoha míst celé republiky, zvláště z jižních Čech, odkud nový litoměřický biskup přišel. Slavnosti se však mohlo zúčastnit mnohem víc lidí. „Je to historicky první přímý televizní přenos biskupského svěcení v Česku,“ potvrdil před začátkem bohoslužby P. Leoš Ryška, ředitel TV Noe, která přenos zajišťovala.
Biskupy, kněze i věřící přivítal v katedrále český metropolita, kardinál Miloslav Vlk, který byl také hlavním světitelem. Arcibiskup Jan Graubner pak při promluvě povzbudil nového biskupa, že za ním stojí v modlitbě jeho spolubratři a zástup věřících, kteří jsou mu oporou. „Bude záležet na vás, jestli se k němu přidáte, jestli budete jeho skutečnými spolupracovníky,“ vzkázal kléru i laikům Jan Graubner.

PRSTEN, BERLA A MITRA
Při obřadu svěcení se nový biskup nejprve modlil vleže při litaniích, nad jeho hlavou byl při konsekrační modlitbě držen otevřený evangeliář, přítomní biskupové na něj vkládali ruce. Poté byl pomazán křižmem a hlavní světitel mu předal evangeliář a biskupské insignie: prsten, berlu a mitru. Na katedru litoměřické diecéze pak usedl dvacátý litoměřický biskup. Byl to jeden z nejsilnějších okamžiků slavnosti: zaplněná katedrála Jana Baxanta zdravila bouřlivým a dlouhotrvajícím potleskem.
Z rukou zástupců věřících dostal Jan Baxant kytici deseti růží. „Jsou každá jiná a představují deset vikariátů, které jsou také každý jiný. Přesto ta kytice tvoří krásný celek svázaný zručným zahradníkem. Kéž byste byl také takovým zahradníkem,“ uvedla Monika Marková, která kytici předávala. Nakonec promluvil i nový litoměřický biskup. Poděkoval Bohu, všem zúčastněným i těm, kteří ho dosud na jeho životní cestě doprovázeli. Uvedl vzpomínku ze svých studentských let v Litoměřicích, kdy se propadl ledem zamrzlého Labe a z vody a bahna jej vytáhl jeho kamarád. Poukázal tak na to, že nejen v duchovním životě je třeba kráčet ve dvou: s přáteli – a především s Ježíšem Kristem.
Cestu z katedrály na biskupství lemovali lidé, kteří se snažili biskupa oslovit, podat mu ruku. Jan Baxant vzápětí KT prozradil, jak se cítí nový biskup po svěcení – jaký je rozdíl mezi Janem Baxantem před svěcením a po skončení mše svaté. „Je to pořád stejná nula,“ odpověděl skromně a dodal: „Pán Bůh totiž obdarovává milostí hlavně nuly.“ Prozradil také, že stále hledá, kdo se stane jeho generálním vikářem. K personálním změnám na biskupství podle jeho slov časem dojde, ale nejprve se chce zorientovat. „Hledám – a kdo hledá, nalézá. Zásadní personální změna už se odehrála. Přišel nový biskup,“ vzkazuje věřícím Jan Baxant.



Krátce před svěcením nového biskupa v Litoměřicích se věřící a kněží českobudějovické diecéze dozvěděli, kdo bude po Janu Baxantovi pověřen službou generálního vikáře na jihu Čech. Na svého předchůdce naváže P. Adolf Pintíř.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou