23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Iustitia et Pax navštívila romskou komunitu

10. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/11 Tělo jako zboží, 10.3.2009

O uplynulém víkendu navštívilo Českou republiku 31 generálních sekretářů národních rad Iustitia et Pax z evropských zemí. Do Česka je pozval předseda národní pobočky této organizace, biskup Václav Malý. Kromě hlavního tématu – možností boje proti obchodování s lidmi – navštívili několik romských komunit, aby se seznámili s jejich situací. Iustitia et Pax se v duchu zásad sociálního učení katolické církve zabývá především dodržováním lidských práv ve světě.

Příklad poklidného soužití romské komunity s většinovou populací mohli účastníci výročního zasedání evropské konference Iustitia et Pax vidět v Lysé nad Labem. „Patří mezi jedno z nejlepších v kraji,“ pochvaluje si situaci v Lysé nad Labem krajský koordinátor pro romské záležitosti Cyril Koky, podle něhož je hlavní příčinou tohoto stavu systematická práce s romskou komunitou, jíž se věnuje za pomoci města především místní Romské sdružení. To před více než deseti lety založil zdejší úspěšný podnikatel Milan Horvát. „Zaměřujeme se především na vzdělávání dětí, poněvadž to považujeme z dlouhodobého hlediska za nejdůležitější,“ říká Milan Horvát, který kromě toho, že předsedá Romskému sdružení v Lysé nad Labem, pomáhá řešit romskou problematiku i tím, že ve své stavební firmě zaměstnává místní Romy. „Mám ve firmě 50 zaměstnanců, z nichž je 99 procent Romů,“ dodává Milan Horvát. Aktivity předsedy Romského sdružení ocenil i prezident republiky, když v roce 2006 udělil Milanu Horvátovi Medaili Za zásluhy. Zásluhy si může Milan Horvát připsat i za rozvoj místní farnosti, neboť to byla právě jeho stavební firma, která bezplatně pomáhala s opravou místního kostela. „Jsem katolík, člen farní rady, a tak jsem chtěl přispět k rozkvětu náboženského života ve městě,“ uzavírá Milan Horvát. Minulý pátek připravili organizátoři setkání kulatý stůl na téma „Dvacet let po pádu Berlínské zdi. Pět let po vstupu do EU. S jakými výzvami k solidaritě jsme dnes konfrontováni v České republice?“ Účastníci setkání navštívili Arcibiskupský palác, přijal je kardinál Miloslav Vlk a zúčastnili se i mše svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou