26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Generálka na mši s papežem

24. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/39 Papež v ČR, 24.9.2009, Autor: Zita Chalupová

Poslední neděli před návštěvou papeže Benedikta XVI. se v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla sešli na „veřejné generální zkoušce“ věřící i hudebníci, aby přesně secvičili, jak bude 27. září probíhat latinská bohoslužba na tuřanském letišti.

Z poloviny zaplněný kostel, stodvacetičlenný katedrální sbor, hudebníci, Svatomichalská gregoriánská schola, varhaník usazený u varhan uprostřed chrámu – ti všichni začali před devátou hodinou s nácvikem latinských odpovědí podle zpěvníčku vydaného k papežské návštěvě. Poté se přidala hudba. Sboristé, celí v černém, ženy s oranžovými šálami, muži s motýlky a kapesníčky v téže barvě začali zpívat Bože, před tvou velebností. A pokračovali Kyrie, Sláva na výsostech Bohu, Aleluja... Mši sloužil farář P. Petr Šikula, který v kázání připomněl, proč je návštěva Benedikta XVI. tak výjimečná událost: „Není to proto, že bychom ho neznali, díky médiím ho vidíme stále. Výjimečné je, že se s námi Svatý otec přijede podělit o Boží přízeň a milost, které se mu dostalo,“ řekl P. Šikula. Během mše proběhla také milá událost – uprostřed kruhu zhruba dvaceti dětí bylo před oltářem pokřtěno miminko v bělostné peřince, maličká Anna Tereza. Rodina pak přinesla obětní dary a chrámem dál zněla hudba: skladby Josefa Olejníka, B. M. Černohorského, žalmy, chorály. Bohoslužba skončila a P. Šikula ještě věřícím udílel podrobné rady pro následující slavnou neděli. Lidé si ještě před kostelem mohli koupit za deset korun pexeso Benedikt XVI. v České republice. Hudebníci však neodcházeli. Naopak vyzvali věřící, aby ještě setrvali v chrámu a vyslechli krátký cvičný koncert. „Program jsme vytvořili částečně ze skladeb, které máme v repertoáru, ale také jsme něco nového přidali. Vše samozřejmě s ohledem na latinskou liturgii. Cvičíme už zhruba tři měsíce a je pro nás velká čest, že budeme zpívat při papežově návštěvě Brna,“ říká ve chvatu sbormistr Petr Kolař, který pak ještě řadil zpěváky k další zkoušce. Devatenáctiletá Dana Nováková ze Šlapanic, která patří do farnosti sv. Petra a Pavla, začala mezitím s několika dalšími mladými lidmi uklízet v kostele židle. „Pro pana faráře je to velký zápřah, ale on je borec, určitě to zvládne. Se ,spolčem‘ se mu snažíme pomáhat, kupovali jsme například pláštěnky pro biskupy,“ vysvětluje s úsměvem Dana. Latinských textů se nebojí: cvičí je s panem farářem už čtvrtou neděli. „Ale pro běžné věřící to asi bude těžké. Rozhodně se všichni moc těšíme,“ dodává dívka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou