26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Francouz strhl české posluchače

15. 7. 2014

|
Tisk
|

Pokud někdo ze 7 500 účastníků Katolické charismatické konference v Brně nedával pozor, po pár slovech P. René-Luca musel zbystřit. Dotyčný svým energickým projevem a dramatickým životním příběhem strhl úplně všechny.

Vydání: 2014/29 Oslavy s hosty ze tří světadílů, 15.7.2014, Autor: Tomáš Kutil

V březnu kázal v Libanonu, v květnu na Mauriciu. Francouz s německými kořeny P. René-Luc jezdí po světě a mluví o svém obrácení a o Bohu. „Můj život změnilo svědectví Nicky Cruze, bývalého gangstera z New Yorku, a proto se i já snažím co nejvíc mluvit o tom, jak Bůh proměnil můj život a jak se osobně setkat s Kristem,“ vysvětlil pro KT.
V Česku strávil francouzský kazatel méně než 48 hodin, přesto stihl na brněnské charismatické konferenci vystoupit celkem třikrát. Nejprve mluvil o svém dramatickém životě. Svého otce poznal až v 19 letech, předtím ho vychovávalo několik nevlastních otců. Jeden z nich byl zločinec, který René-Lucovu matku týral, a celá rodina se před ním musela dokonce skrývat. A René-Luc byl na nejlepší cestě jeho příklad následovat – začal krást v obchodech, utíkal z domova a dokonce svou matku fyzicky napadl. Svědectví Nicky Cruze ale jeho život obrátilo naruby. Nejenže uvěřil v Boha, ale sám začal evangelizovat – a v sedmnácti letech se dostal do válkou zmítaného Libanonu. Založil i první křesťanskou rockovou kapelu ve Francii a ve dvaceti letech hrál pro 60 tisíc lidí na setkání s papežem Janem Pavlem II.
Při svém druhém vystoupení v Brně pak René-Luc mluvil o odpuštění. „Nedostatek odpuštění nás duchovně paralyzuje,“ zdůraznil a podtrhl i význam zpovědi: „S hříchem je to jako s vteřinovým lepidlem – když s ním pracujete, snadno si přilepíte i prsty. Nepomůže polití vodou, k uvolnění prstů potřebujete správné ředidlo – a tím je vůči hříchu právě svátost smíření.“ Nabídl pak i čtyři vlastnosti, které člověku pomáhají žít dobrý křesťanský život a jejichž symboly v umění často reprezentují evangelisty: sílu a vytrvalost býka při evangelizaci, agresivitu lva vůči zlu, zrak orla při kontemplativním pohledu na Boha a srdce anděla ve vztahu k lidem okolo nás.
P. René-Luc se nejvíce věnuje mladým lidem, což mohli na vlastní kůži zakusit i dospívající, kteří přijeli na katolickou charismatickou konferenci, jež se letos konala už po pětadvacáté. Večerní program si totiž francouzský kazatel vyhradil jen pro ně. Mluvil s nimi o Bohu a důležitosti modlitby takovým způsobem, že stovky přítomných mladých lidí mu doslova visely na rtech. A po skončení programu vůbec nechtěli odejít a před René-Lucem spontánně vytvořili dlouhou frontu – někteří se s ním nechávali vyfotit, jiní mu jen podali ruku a pozdravili ho. Před odchodem je pak René-Luc ještě poprosil o modlitbu: „Za 14 dní se chystám se dvěma a půl tisíci mladými lidmi do Palestiny. Modlete se prosím za mír ve Svaté zemi, abychom tuto cestu mohli uskutečnit, protože právě teď to nevypadá moc dobře.“
Tisíce účastníků konference se za čtyři dny jejího trvání nesetkali ale jen s jedním řečníkem. Mottem konference bylo „Pane nauč nás modlit se“, a tak P. Vojtěch Kodet mluvil o modlitbě jako o konkrétním vztahu a P. Tomáš Holub ve svém vystoupení zase zdůraznil, že je důležité pozvat Boha do úplně všech oblastí života. „Neexistuje šedá zóna. Tam, kam Boha nezveme, otevíráme prostor ďáblu,“ připojil generální sekretář ČBK.
Konference by se nemohla konat bez stovek dobrovolníků – převážně mladých lidí, díky nimž organizace fungovala bez větších zádrhelů. Část z nich pak vytvořila paralelní program pro děti od čtyř let, kterých letos přijelo zhruba 750.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou