26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Forum 2000 a mezináboženský dialog

16. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/42 Podzim na zahradě, 16.10.2007

Na počátku minulého týdne se Praha stala již po desáté místem setkání světových intelektuálů, politiků, ekonomů a reprezentantů různých duchovních tradic.
Během jednání, které bylo letos věnováno tématu svoboda a odpovědnost, byla několikrát připomenuta aktuální situace v Barmě. Václav Havel vyzval všechny přítomné k podpoře barmského lidu podepsáním petice. Politolog malajského původu Farish Ahmad-Noor uvedl, že úkolem věřících je sdělovat pravdu do očí světské moci právě tak, jak to v minulých dnech učinili barmští mniši.
Nedílnou součástí dvoudenního zasedání je každoroční setkání zástupců světových náboženství. V letošním roce se jej zúčastnili významní představitelé všech tří abrahámovských tradic, tedy židovství, křesťanství a islámu. Viceprezident Mezinárodního centra pro náboženství a diplomacii Azhar Hussain zdůraznil, že většina konfliktů, které se zdají být konflikty náboženskými, má ve skutečnosti původ politický, ekonomický či sociální. Náboženství se stává pouhou zástěrkou. Přítomný imám Mohama Bashar Arafat dodal, že kořenem problému je neznalost jiné víry než vlastní. Odpovědnost v této oblasti podle něj spadá na duchovenstvo, které by mělo věřící zbavovat předsudků.
Dalším tématem diskuse byla faktická neodlučitelnost náboženství a politiky. Katolický kněz Tomáš Halík prohlásil, že náboženství je zdrojem hodnot a utváří prostředí pro život společnosti.
Konferenci uzavřela mezináboženská meditace v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Krátká zamyšlení nad posvátnými texty z Bible a z Koránu byla střídána společnou meditací. Zaplněný chrám byl na závěr svědkem toho, jak představitelé židovského, křesťanského a muslimského světa společně zapálili svíci na znamení víry v jednoho společného Boha.
Lukáš Jirsa
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou